Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Avdelningar på DN och Sydsvenskan slås ihop

Publicerad: 22 april 2013, 13:42

Gunilla Herlitz.

Foto: Resumé.

I morgon informeras cheferna på Sydsvenskan om en omfattande redaktionell integration. Sydsvenskan och DN ska samarbeta kring rad områden som utrikes, motor, resor och sport.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterSydsvenskanGunilla Herlitz

Försök till ökat redaktionellt samarbete mellan Bonniers två morgontidningar har gjorts flera gånger med bara marginella resultat. Expressen lyckade samarbete med Kvällsposten lyfts ibland fram som förebild.

I höstas fick Gunilla Herlitz, nu affärsområdesansvarig för Bonnier News, uppdraget att integrera de fyra dagstidningarna så långt det är möjligt. Expressen och Dagens Industri går rätt stadigt på egna ben, men både DN och Sydsvenskan har problem. Där tas nu det första steget på integrationsvägen.

För en vecka sedan fick cheferna på Sydsvenskan en vecka på sig att fundera över hur deras avdelning kan spara. Samarbete med DN kan vara ett sätt att minska antalet anställda. Ett 30-tal tjänster är en siffra som nämnts.

DN meddelade i dag att 50 personer frivilligt lämnar tidningen och att ett 20-tal kan komma att sägas upp. Minskningen kan genomföras med en mindre sänkning av kvaliteten om tidningen samtidigt samarbetar med Sydsvenskan.

Enligt Resumés källor ska cheferna på Sydsvenskan i morgon kl 11 30 få information av publisher Lars Dahmén om planerna på redaktionell integration. De områden som nämnts är utrikesmaterial, jobb & karriär, motor och resor. Ytterligare några områden kan komma att beröras, ett som nämnts är sport och viss feature.

– Att man kan samarbeta mera är jag övertygad om, säger Gunilla Herlitz. Men hur det ska ske i detalj vet jag inte. Jag tycker att du ska prata med Lars Dahmén.

Resumé har sökt Lars Dahmén, hittills utan resultat.

Så sent som i januari svarade Gunilla Herlitz så här på en fråga från Resumé om hon såg samordningsmöjligheter på det redaktionella området: "Nej, det ser jag som väldigt svårt. Själen i tidningarna sitter i det redaktionella. Där finns det lägst potential för samarbete."

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.