Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Avgår i protest

Publicerad: 23 april 2010, 05:54

Martin Ahlquitst, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, lämnar presstödsnämnden efter gårdagens beslut att ge Nationaldemokraternas tidning 2,3 miljoner kronor i presstöd.


Ämnen i artikeln:

Martin AhlquistFokus

Martin Ahlquist. Foto: Resumé

Det var igår som presstödsnämnden beslutade att ge den högerextrema tidningen Nationell idag 2,3 miljoner kronor i presstöd för 2009 och 2010. En av nänmndens ledamöter ville utreda frågan ytterligare, men blev överkörd.

Beslutet kritiserades i går av bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Sydsvenskans Per Svensson.

Nu lämnar Martin Ahlquist sin plats i nämnden efter gårdagens beslut. Det skriver han på DN Debatt idag. Han konstaterar där att det inte är konstigt att staten ställer krav på de medieföretag som får finansiering via lagstiftade avgifter. Till exempel kan inte public service-företagen ägna sig åt den typ av journalistik som Nationell idag bedriver, eftersom den skulle bedömas som kränkande.
”För egen del kan jag inte medverka till att skattepengar finansierar rasism och därför lämnar jag min plast i presstödsnämnden”, skriver Ahlquist.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Martin AhlquistFokus

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.