Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Avsätt Stenius – nu!"

Publicerad: 1 september 2010, 14:39

Jakten på ny press­ombudsman pågår för fullt. En erfaren publicist står högst på önskelistan. Aftonbladets Kalle Jungkvist uppges ha tackat nej, Correns chefredaktör Ola Sigvardsson är ett annat hett namn. – Yrsa Stenius bör avsättas snarast, kräver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


truetrue2020-08-19T15:33

Thomas Mattsson (Foto: Björn Elgstrand)

Pressombudsmannen Yrsa Stenius slutar först den 1 mars nästa år. Men Pressens samarbetsnämnd (Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Journalistförbundet och Publicistklubben) som utser efterträdaren vill ta beslutet redan i höst för att i tid få loss ett yrkesverksamt proffs.
– En erfaren publicist med förståelse för juridiken som kan ta pressetiken in i 2.0, summerar Anna Serner. En trovärdig person som kan få saker gjorda och samtidigt kunna förklara och försvara det pressetiska systemet.

Till de stora nya uppgifterna hör att skapa en enda frivillig instans för pressetik, en medieombudsman, för samtliga medieslag.

I dag agerar en statlig myndighet, Granskningsnämnden, etikdomare för radio- och tv-området.

En annan svår fråga är hur, eller möjligen om, publiceringar i så kallade sociala medier ska regleras vid sidan av rättssamhällets instanser.

En av pionjärerna inom digitala medier har redan tillfrågats. Kalle Jungkvist, som till förra våren var ansvarig utgivare för Aftonbladet.se, har enligt vad Resumé erfar tackat nej.
– Det vill jag inte alls kommentera, säger han.

Andra namn som har nämnts är Pressens Tidnings förre chefredaktör Torbjörn von Krogh och Correns stridbare chefredaktör Ola Sigvardsson.

Ett akut problem för pressombudsmannen är att Expressen passivt motarbetar PO-ämbetet efter Yrsa Stenius utlåtande om publiceringen av Jan Guillous KGB-kontakter. Tidningen vägrar att kommunicera med PO eller PO:s tjänstemän, som då tvingas bygga eventuella åtgärder eller utlåtanden till Pressens opinionsnämnd på  den klagande partens information.

Däremot kommunicerar Expressen med Pressens opinionsnämnd. Expressen har blivit anmäld för ett antal pub­liceringar sedan bojkotten av Yrsa Stenius och hennes anställda inleddes.
– Vi fortsätter tills vi får en respekterad pressombudsman, säger Thomas Mattsson. Och vi anser att vi försvarar det pressetiska systemet. Vi har dagliga rättelser och en blogg där vi tar upp kritiken mot tidningen. Det är Yrsa Stenius som äventyrar pressetiken.
– Det är ohållbart att Yrsa Stenius sitter kvar hela hösten. Utse en tillförordnad i väntan på en ny PO. Det finns många bra namn, men jag vill inte spekulera eftersom jag ingår i TU:s referensgrupp som diskuterar frågan.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.