Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Backar om presstödet – i SvD

Publicerad: 29 augusti 2008, 07:10

Regeringen med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth backar från förslaget om kraftigt sänkt presstöd till SvD och Skånska Dagbladet. Och hon gör det i den debattartikel – i SvD. Tidningen toppas med nyheten.


Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Stefan Borgius.

Enligt det tidigare förslaget skulle SvD och Skånska Dagbladet få sänkt presstöd, från dagens 65 miljoner kronor per år till 17 miljoner kronor. Det skulle kunna innebära slutet för de båda tidningarna.

Men nu har regeringen tagit ett kliv tillbaka. I en debattartikel på Brännpunkt i SvD(!) i dag skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) att en ny prövning göras i Europakommissionen utifrån de presstödsnivåer som riksdagen beslutade om 2006.

– Fria och självständiga medier är en förutsättning för den mångfald i nyhetsförmedling och opinionsbildning som är så central i en demokrati. Att garantera yttrande-, tryck-, och etableringsfriheten, och därmed mångfalden, är mediepolitikens viktigaste uppgift, skriver hon.

Det nya förslaget innebär att SvD och Skånska Dagbladet i stället skulle få 60,9 miljoner kronor per år i stället för 65,4 miljoner kronor – ett glädjebesked för de båda tidningarna med tanke på det tidigare förslaget.

SvD redovisade ett rörelseresultat på 49 miljoner kronor 2007 och tidningens vd Raoul Grünthal har lobbat hårt och uppvaktat Lena Adelsohn Liljeroth.   Nyligen skrev Grünthal följande i ett brev till Adelsohn Liljeroth:

– I juni gick remisstiden för departementspromemorian 'Nya villkor för presstödet' ut. Efter att ha läst igenom ett antal av remissvaren skulle jag vilja träffa Dig och berätta om Svenska Dagbladets aktuella situation.

Nu backar alltså Lena Adelsohn Liljeroth i SvD som gör ett stort nummer av det hela med nyheten i topp på förstasidan.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.