Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Bah Kuhnke: "Så ska vi rädda lokaljournalistiken"

Publicerad: 19 mars 2015, 06:41

Alice Bah Kuhnke.

Foto: Andreas Elgstrand.

Regeringen vill ändra presstödet för att hjälpa landsortstidningar, Topgear-fans startar namninsamling för programledarbyte och DN kammar hem storslam i designtävling. Läs fler nyheter i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Elisabet HöglundFacebookAlice Bah KuhnkeJeremy ClarksonSVTTop GearMikael Persbrandt

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Bah Kuhnke: "Så ska vi rädda lokaljournalistiken"
I dag ska regeringen lägga fram en proposition som ska ändra presstödet för att hjälpa tidningar utanför Stockholm att överleva, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah KuhnkeDN Debatt. Den innebär i princip att presstödet inte längre bara kommer att baseras på den tryckta upplagan av tidningen - i stället ska alla läsarintäkter värderas likvärdigt. Alice Bah Kuhnke uppger sju punkter som prepositionen föreslår, bland annat vill regeringen utvidga driftsstödet, höja maxbeloppet, ändra villkoret om andel abonnerad upplaga och utreda samdistribution med posten.

Topgear-fans gör namninsamling för ny programledare
Den tidigare programledaren Jeremy Clarkson blev avstängd efter att ha blivit anklagad för att ha slagit en av producenterna för motorsportsprogrammet. Nu har ett fan startat en namninsamling för att få komikern Steve Coogan att överta programledarrollen. Hittills har insamlingen 20 000 underskrifter, skriver Expressen.

DN prisades stort i designtävling
78 priser kammades hem i årets SND (Society for News Design) för Dagens Nyheters räkning. Det är bland annat sidor om valet i fjol och om tidningens 150 års-jubileum som har belönats. Dagens Industri fick tio priser och Svenska Dagbladet sju.

Facebook lanserar gratis internet i Filippinerna ...
Facebooks app Internet.org lanserades i sex tillväxtländer bland andra Filippinerna, Ghana och Colombia. Appen ska hjälpa användarna med utbildning, hälsa, sysselsättning, kommunikation, information och nyheter. En uttalad målsättning från Facebooks sida är att nå ut till de två tredjedelar av världens befolkning som inte har någon internetanslutning, skriver Tech in Asia.

... Och anmäls för sexuella trakasserier
En före detta anställd på Facebook stämmer nu bolaget för sexuella trakasserier och diskriminering på grund av kön och ursprung, enligt dokument som lämnats in till en domstol i San Mateo, Kalifornien. Facebook delar inte uppfattningen om vad medarbetaren berättat, skriver Recode.

Persbrandt bekräftar: slopar Beck
Under gårdagen uppgav källor till Aftonbladet att Mikael Persbrandt hoppar av Beckfilmerna och karaktären Gunvald Larsson. Nu bekräftar skådespelaren uppgifterna via sin amerikanska manager. I stället ska Persbrandt satsa på en internationell karriär, står det på Mikael Persbrandts officiella Facebooksida.

Efter Putin-rapporteringen: Höglund sågar kollegorna
Tv-profilen och journalisten Elisabet Höglund kallar bevakningen av Rysslands president Putins försvinnande för pinsam. I och med att han höll sig borta från offentligheten ett antal dagar spekulerade medierna vilt kring vad som kunde tänkas ha hänt, vilket Höglund stålsätter sig emot. Hon kastar en extra känga till den tidigare arbetsgivaren Aftonbladet, för att tidningen lade upp en klocka på sajten som visade tiden sedan presidenten senast synts till.
"Aldrig i hela mitt liv har jag upplevt en sån usel journalistik i Sverige och den övriga världen", skriver Höglund på sin blogg.

Uppdrag granskning tillbaka i Grums
I förra veckan sände SVT:s Uppdrag Granskning ett uppmärksammat program om Grums, vilket fått kritik för svartmålning av kommunen. I går återvände reportern Joakim Lamotte och Grumsborna stod i kö för att ställa frågor till honom. Återbesöket kommer att sändas om en månad i Uppdrag Granskning, och Joakim Lamotte hoppas att bilden av Grums ska balanseras, skriver SVT Kultur.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev