Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Bisarrt och hårresande"

Publicerad: 18 mars 2010, 11:29

PO Yrsa Stenius kritik av Expressens publicering av uppgifterna att Jan Guillou jobbat som agent för Sovjet får chefredaktören Thomas Mattsson att se rött. Tidningen kommer nu inte att göra några yttranden till PO så länge Yrsa Stenius sitter kvar.


Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusThomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand

Det är tre saker som Thomas Mattsson vänder sig mot i PO:s beslut:
– Det är helt orimligt att hon går in och har åsikter om vilket typsnitt vi använder och i vilken grad. Sedan gör hon en värdering av vårt källmaterial. Det har vi självklart inte redovisat för PO och därför ägnar hon sig åt rena gissningar.
– Det allra mest hårresande är att hon påstår att vi har pekat ut Jan Guillou som spion, när vi hela tiden använt begreppet agent. Det är också den benämning som både KGB och SÄPO använder.
– Flera andra medier har däremot skrivit spion. Det är bisarrt och hårresande att inte PO kan läsa innantill.

Thomas Mattsson är tycker att det är tråkigt att behöva gå i polemik med PO. För tidningen har historiskt haft stor respekt för ämbetet.
– Vi har alltid tagit oss tid att skriva tydliga yttrande när vi blivit anmälda och dessutom alltid lämnat in dem i god tid. Som utgivare tycker jag att det är viktigt att vi är transparenta och rättar fel. Expressen har en kvalitetsredaktör och jag svarar på kritik i min blogg.

Nu kommer Expressen inte att skriva några yttranden till PO längre.
– För mig upphör värdet så länge Yrsa Stenius  är PO. Det finns ingen anledning för oss att argumentera för vår sak när hon ändå fattar beslut som det här. Då får hon fälla oss och så tar vi argumentationen i nämnden istället.
– Det kan också bli så att vi försöker upprätta en direktkontakt med den person som anmäler oss istället.

PO-rollen har växlats mellan publicister och jurister. Vore det bättre med en jurist på posten?
– Det är en intressant fråga, men det hänger mycket på vilken person det är. Men det är inte så bra med en före detta chefredaktör på Aftonbladet på posten.

Borde Yrsa Stenius avgå?
– Det får hennes huvudmän bestämma. Men att fälla en tidning för något den inte gjort är allvarligt.

Om ni skulle bli fällda av nämnden på samma premisser. Kommer ni att publicera beslutet?
– Inte utan en kommentar i så fall. Men jag har ingen kritik mot nämnden.

Gjorde ni några fel i samband med publiceringen?
– Jag tycker att vi visade Jan Guillou stor respekt. Vi väntade med publiceringen tills han fanns tillgänglig för en kommentar. Han fick svara på läsarnas frågor i en chatt på Expressen. I webb-tv fick han förklara uppgifterna och dessutom fick han skriva själv i tidningen. Under de två veckorna bevakningen var som hårdast fick vi inga krav på vare sig rättelser eller genmäle från honom. PO-anmälningen kom senare.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.