Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Boisen ursinnig efter uttalande om digerdöden: ”Helt sanslöst”

Publicerad: 20 januari 2015, 10:26

Frida Boisen är rasande över uttalandet.

Foto: Skärmdump från GT och pressbild.

GT kommer att dö digerdöden. Det uttalandet kom från Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S) under ett panelsamtal. – Det kan spä på en stämning om att det är okej att hota journalister, säger Frida Boisen, chefredaktör på GT.


Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Det var i torsdags som Lena Malm i en utläggning om folkomröstningen sa:
– Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden.

GT har nyligen skrivit om Lena Malm i samband med att de granskade hennes ersättning från arvoderingssystemet i överförmyndarnämnden – något som fick Göteborgs kommun att se över systemet. När GT kontaktar Lena Malm vid ett senare tillfälle vill hon inte utveckla uttalandet.
– Det var i det sammanhanget jag sa det och jag vill inte uttala mig om det i GT, säger hon till tidningen.

Frida Boisen är upprörd över uttalandet.
– Jag tycker att det är oerhört allvarligt att kommunfullmäktiges ordförande i Sveriges andra största stad dömer den tidning som granskat henne till döden – dessutom till digerdöden som var en plågsam pestsjukdom som tog död på enormt många människor. Det är som att riksdagens talman skulle döma Expressen, Aftonbladet eller DN till döden – det är otänkbart, säger hon och fortsätter:

– Eftersom vi har granskat henne flera gånger förstår jag att hon har anledning att vara irriterad på GT:s journalistik. Det har blivit pinsamt för henne flera gånger när vi har ifrågasatt hennes mångmiljonarvoden i överförmyndarnämnden, något som kommunen efter GT:s avslöjande senare ändrade på.  Men att gå från det till att hon dömer oss till döden är helt ofattbart. Man hade möjligtvis kunnat vänta sig något sådant från SD, men att S säger så är helt sanslöst. Är det verkligen ett led i socialdemokratisk mediepolitik? Jag trodde att de var för fri press.

Även om det inte var många åskådare på plats sas det här under ett offentligt panelsamtal. Hur tror du att det kan påverka befolkningen?
– Det kan spä på en stämning om att det är okej att hota journalister. Uttalandet har helt klart en hotfull ton. När en av Göteborgs ledande personer som efter att vi granskar henne säger på det här viset – vad skickar det för signaler till andra? Då är det fritt fram för nästa person att också säga att vi ska dö. Det är oerhört allvarligt och uttalandet har klart antidemokratiska drag.

Ser ni det här som ett hot?
– Ett hot vet jag inte, men tonen är klart otäck i och med att hon dömer oss till digerdöden. Hur ska man tolka det?

Lena Malm vill sen inte utveckla uttalandet mer när ni ringer upp. Vad tycker du om det?
– Det är enormt svagt och visar att hon inte tycker att det är fel.

Ni har skrivit om det här – men kommer ni att gå vidare?
– Ja, vi har fått många reaktioner i sociala medier och via mejl från läsare som visat sitt stöd. Självklart väcker det här känslor i Göteborg som haft svårt för öppenhet och svårt att hantera mediekritik under en lång tid.

Finns det någon anledning att tro att hotbilden mot er ökar på grund av det här uttalandet?
– Nej, det tror jag absolut inte. Vi har ju stått ut med allvarligare hot. Jag tror inte att Lena Malm kommer komma hit med någon pestsmitta, direkt.

Resumé söker Lena Malm.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Frida Boisen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.