Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Boken "Kokain" kan vara förtal

Publicerad: 27 december 2010, 07:37

Boken "Kokain" får en rättslig efterföljd. En dömd narkotikabrottsling som pekas ut i boken kan enligt Svea hovrätt ha utsatts för förtal. Nu riskerar författaren och kriminalreportern Lasse Wierup att fällas för tryckfrihetsbrott.


Ämnen i artikeln:

Lasse WierupKokain

Lasse Wierup Foto: Ulf Palm/SCANPIX.

Resume.se skrev i somras om att författaren till boken "Kokain", Lasse Wierup, stämdes på 30 miljoner kronor av en dömd brottsling på Kumla. Den 40-årige mannen ansåg att han i bild och text i boken pekades ut som en brottsling på högsta nivå. Hans familjs säkerhet hade tagit skada av publiceringen, hävdade han.

Lasse Wierup menade att 40-åringen inte var förankrad i hur de svenska tryckfrihetslagarna och medierapporteringen fungerar. Han var säker på att tingsrätten skulle lägga ned ärendet vilket skedde den 29 september. Stämningen var enligt tingsrätten för ofullständig för att hålla för en rättegång.

40-åringen överklagade beslutet till Svea hovrätt. Han ansåg att det var fel av bokens författare, Erik de la Reguera och Lasse Wierup, att presentera honom som en stor narkotikaboss. Han anklagades för att ha skickats till Sverige av en kriminell organisation för att sälja narkotika.

– Författarna har gjort att min familj är tvungen så snart som möjligt byta lägenhet och lever under ständig stress, skriver han i överklagandet.

Svea hovrätt har undanröjt tingsrättens beslut och meddelat prövningstillstånd. Det innebär att ärendet åter handläggs av tingsrätten för en rättslig prövning i domstol.

Hovrätten anser till skillnad mot tingsrätten att mannens stämningsansökan inte var ofullständig utan utförlig nog för att ligga till grund för en rättegång. Beslutet kan inte överklagas.

– Mannen måste anses ha åberopat sådana omständigheter att han gjort gällande att vissa uppgifter i boken "Kokain" är att bedöma som tryckfrihetsbrottet förtal och att Lasse Wierup och Erik de la Reguera därmed är skadeståndsskyldiga mot honom för kränkning, skriver hovrätten i beslutet. Han har i sidhänvisningar redogjort för vissa formuleringar i boken som kränkt honom.

Då Lasse Wierup får kännedom om hovrättens beslut skriver han i ett mejl: "Hm, förbluffande..."

Sedan svarar han:

– Det är inget ovanligt att kriminella inte trivs med den bild som framkommer genom polisens arbete. Spaning och telefonavlyssning mot den här personen innebar starten på en av de största kokainhärvorna i Sverige på senare år. Allt detta kommer vi att redovisa vid en eventuell process.

Lilian Andersson

Lilian Andersson

Ämnen i artikeln:

Lasse WierupKokain

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.