Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Brant fall för Expressen

Publicerad: 21 februari 2013, 20:12

Expressen-huset

Foto: Andreas Elgstrand

Printkrisen – ett frekvent ämne på tapeten de senaste åren. Tidningsstatistiks (TS) mätning över upplagorna för dagstidningarna år 2012 är inget undantag. Bland de stora är upplageraset värst för Expressen, med GT och Kvällsposten inräknade. Tidningarnas upplaga föll med 13,1 procent under förra året.


Ämnen i artikeln:

Tidningsstatistik

I förra veckan stod det klart att Bonnier-tidningarna Dagens Nyheter och Dagens Industri lämnar TS. Till Resumé förklarade Di:s vd Henrik Stangel avhoppet med att mätningen inte hade samma efterfrågan hos annonsörerna som Orvesto och att tiden nu hade sprungit förbi TS.

Kvar i TS finns alltjämt Expressen. 2012 års upplagesiffror för tidningen, som även inkluderar Kvällsposten och GT, samspelar med beskrivningen av printkris och strukturförändring. Enligt TS-mätningen har tidningarna tappat 34 300 i upplaga per utgivningsdag- ett ras på 13,1 procent. Värst är utvecklingen på söndagar där tidningen har minskat upplagan med 53 600, -16,2 procent.

Redan 2010 valde konkurrenten Aftonbladet att lämna TS med motiveringen att mätningen inte speglade verkligheten. Tidningen låter i stället PWC mäta upplagan.

I TS 2012 tappar Sveriges största dagstidningar undantagslöst. Svenska Dagbladet tappar 5,8 procent i upplaga per utgivningsdag. I samband med Di och DN:s TS-sorti underströk SvD:s vd Gunilla Asker att tidningen inte hade för avsikt att lämna mätningen eftersom med förklaringen att TS var en viktig del av transparensen och trovärdigheten.

I Skåneregionen har Sydsvenskan tappat 5,9 procent i TS medan Skånska Dagbladet tappade 8,8 procent i upplaga per utgivningsdag under 2012.

Göteborgs Postens upplaga föll med 14 800 (6,8 procent) per utvigningsdag.

För dagstidningar med en upplaga på över 20 000 exemplar finns bara två undantag i TS under 2012. Ystads Allehanda har ökat med 1,9 procent och Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs-Tidning har ökat med 0,7 procent.

De övriga trendbrotten inom dagspress kommer från låga nivåer. Ett exempel är två tidningar i ETC-koncernen. Lokalutgåvan i Örebro ökade sin upplaga med 45,5 procent till 3 200 exemplar. Samtidigt föll ETC Malmö (fd. Efter Arbetet) med 22,6 procent i TS.

Hur gick det för de andra dagstidningarna i TS? Ladda ner mätningen här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tidningsstatistik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.