Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Chefens fallskärm hotar byrån

Publicerad: 25 augusti 2009, 11:56

Liberala Nyhetsbyrån är i kris. Flera av de största kunderna hotar att hoppa av. Nu töms företagets kassa för att ge den förre chefen David Nyström en fallskärm.


– Vi tyckte det var en bra lösning när han ville gå till nya utmaningar, säger ordföranden Ulrika Stuart Hamilton.

Liberala Nyhetsbyrån har tre anställda som levererar ledare, debattartiklar och presskrönikor till 38 tidningar eller editioner i 29 kund-företag. Många av dem har sagt upp avtalen för 2010.

Bland dem som hotar att hoppa av finns stora kunder som hela Herenco, Stampenägda Västkusttidningar, Nerikes Allehanda och VLT. Herenco betalar 350 000 kronor för sina 8 tidningar och förhandlar parallellt med Liberala Nyhetsbyrån och moderata Svenska Nyhets-byrån för att pressa priserna.

De 7 Stampenägda tidningarna betalar 580 000 kronor. Omkring en miljon av byråns 2,1 miljoner kronor i intäkter riskerar att falla bort.

Men byrån gick redan i fjol med förlust på 525 000 kronor. Av bokslutet framgår nu att den tidigare chefen David Nyströms avgångsvederlag har kostat 531 000 kronor.

I takt med vikande intäkter ser alla tidningar över sina byråinköp. Många säger upp samtliga avtal inför höstens budgetarbete, vilket kan drabba TT och Spektra. Tidningar sparar papper och har mindre utrymme för annat material än det strikt lokala.

Liberala Nyhetsbyråns största enskilda finansiär Mittmediagruppen förbereder nu ett koncernsamarbete mellan tidningarnas alla ledarredaktioner så att alla ska backa upp för varandra vid sjukdom och ledighet. Ett liknande samarbete har redan socialdemokratiska tidningar.
– Vi trimmar kostnader och försöker öka våra intäkter, säger styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton. Vi för en dialog med kunderna om innehållet i vårt paket är vad de efterfrågar eller om vi kan erbjuda en mer flexibel lösning.
– Många tidningar har inte heller råd med så stora fasta redaktioner. Det är en affärsmöjlighet för oss.

Fotnot: Artikeln har tidigare varit publicerade i Resumés papperstidning

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.