Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Cheferna godkände falska Wanja

Publicerad: 26 maj 2009, 11:36

Både Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och editionschefen Magnus Alselind granskade och godkände tidnings förstasida igår. Däremot förnekar Thomas Mattsson att reportern var osäker på om han intervjuat rätt person.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonWanja Lundby-WedinExpressen

Thomas Mattsson och Magnus Alselind. Foto:Björn Elgstrand/Expressen

Igår var Expressens toppnyhet ”Wanjas utbrott”. Den syftade på att LO-basen Wanja Lundby-Wedinfått ett utbrott när tidningen ställde frågor om makens gratisboende på fackföreningsägda hotellet Riva del Sole.

Men tidningen intervjuade fel kvinna. Enligt Dagens Media var det en granne till Wanja Lundby-Wedin som värjt sig mot Expressens frågor.

Den falska Vanja hamnade på Expressens förstasida. En publicering som granskats av chefredaktör Thomas Mattsson.
– Ja, den som är utgivare får en minikopia på ordinarie förstasida per MMS eller mejl. Jag läste i Aftonbladet i dag att Wanja Lundby-Wedin inte heller noterat direkt att det inte var hon på bilderna i Expressen, och det gjorde alltså inte jag heller.

Såg och godkände Magnus Alselind förstasidan innan publiceringen?
– Ja, tjänstgörande editionschef ser alltid förstasidan.

Stämmer det att både reportern och fotografen var osäkra på att de intervjuat/fotograferat rätt person när de kom tillbaka till redaktionen?
– Nej, detta är ett rykte som dök upp i går i en anonym artikelkommentar på en sajt. Men reportern har dementerat detta påstående för editionschefen som jobbar nu, och den editionschef som var i tjänst natten till måndag dementerar också påståendet. Man kan bara spekulera i varför uppgiften ändå sprids, men det avstår jag från att göra.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.