Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Chockbesked på skånska dagstidningar

Publicerad: 3 oktober 2008, 11:27

Igår fattade Skånska Dagbladet-koncernen ett drastiskt beslut.
100 tjänster ska bort på Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning.


Igår kväll fattade styrelsen det tuffa beslutet. Idag på förmiddagen informerades personalen på Skånska Dagbladet om sparpaketet som innebär att 100 tjänster av totalt runt 250 tjänster ska bort.
– Vi var beredda på att det skulle komma besparingar, eftersom tidningen går med förlust. Men att det skulle bli så här stora nedskärningar hade vi inte räknat med, säger Jakob Hydén, ordförande i Journalistklubben på Skånska Dagbladet.

Det som också kommer att hända är att Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning slås ihop i ett bolag. De tre tidningarna kommer att finnas kvar med egen titel, men det kommer bara att finnas en vd, en chefredaktör och en redaktionschef på de tre tidningarna.

I samband med nedskärningarna kommer tidningarna att få en ny "slimmad" profil där innehållet ska få en större tyngdpunkt på lokala nyheter. Men journalistklubben är oroad.
– Vi är både oroliga för personalen och tidningen. Hur kommer nedskärningarna att påverka kvaliteten, undrar Jakob Hydén.

Men det fanns också ett positivt besked från styrelsen igår. Tidningarna kommer få betydligt mer resurser på internet och när det gäller rörlig bild. Men det kommer knappast att kompensera för de stora nedskärningarna.
– Det är ett tydligt strategiskifte. Vi har inte fått någon information om hur stor den här satsningen är.

Det har ännu inte lagts något formellt varsel och det har inte inletts några förhandlingar mellan arbetsgivare och fack.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.