Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Correns reporter gripen och bortförd av polis

Publicerad: 28 maj 2013, 08:31

Correns webbredaktör Héctor Barajas greps av polis när han bevakade en SDU-demonstration

Foto: skärmdump från corren.se

Östgötacorrespondentens reporter Héctor Barajas greps i lördags av polis när han bevakade en SD-demonstration i Linköping. Motivering var att han "inte såg ut som en journalist".


Ämnen i artikeln:

Corren

För Héctor Barajas började det som en helt vanlig arbetslördag. Han skulle bevaka SDUs demonstration i Linköping och använde sin handycam för att filma.

Plötsligt kommer en av polisens piketbilar och två poliser kommer fram till honom. De frågar vem han är och vad han gör.

– Jag förklarade vem jag var och att jag jobbade för Corren med att bevaka demonstrationen, säger Héctor Barajas. Jag berättade att jag pratat med polisens pressansvarige och hänvisade till henne.

Men han blev inte trodd. Poliserna krävde att han skulle legitimera sig, vilket han vägrade.

– Polisen har ingen som helst rätt att kräva att få se mina identitetshandlingar, säger han. Jag stod på allmän plats och filmade människor som också stod på allmän plats från 60 meters håll.

Efter en kort stund kom ett polisbefäl och tog ifrån honom kameran och han blev muddrad och fråntagen sin plånbok. Efter det blev han beordrad att sätta sig i piketen.

– Jag tänkte att de skulle kolla mitt leg och sedan skulle saken vara ur världen, men i stället körde de i väg mig till ett industriområde, berättar han. Då kände jag mig inte så kaxig kan jag säga.

Men efter en stund hade poliserna tydligen fått Héctor Barajas identitet bekräftad. Och de vill släppa av honom i industriområdet.

– Då blev jag arg och krävde att de skulle skjutsa mig tillbaka, säger han. Jag hade ju mitt jobb att sköta.

Efter en stunds diskussion körde polisen honom tillbaka men släppte honom några hundra meter från där de tog honom.

– De hävdade att de omhändertagit mig för min egen säkerhets skull, säger han. Att det fanns en risk att min närvaro skulle leda till aggressioner från SDU-håll och att de därför förde bort mig.

Héctor Barajas fick småspringa tillbaka till platsen för demonstrationen och efter en stunds filmande blev han åter stoppade av en polis.

– Då blev jag sur och förklarade att det här var en gång för mycket, berättar han. Det var då polisen sa: "Men det måste du ju förstå, du ser ju inte ut som en journalist". Jag frågade då rakt ut om det berodde på att jag var invandrare, men fick då svaret att det berodde på att jag inte hade pressväst på mig. Vi var sju reportrar på plats och ingen av oss hade väst.

Händelsen har lett till att Charlotta Friborg, ansvarig utgivare, Mediehuset Corren och Anders Nilsson, ansvarig utgivare, Mediehuset Norrköpings Tidningar  idag har skrivit ett öppet brev till länspolismästare Ulika Herbst där frågar hur östgötapolisen egentligen ser på pressfriheten och journalisters möjligheter att arbeta.

– Jag har jobbat i 19 år på Corren i många olika roller, bland annat som polisreporter och har aldrig blivit behandlad på ett liknande sätt, säger Héctor Barajas. Och detta ska ses i kontexten av den debatt vi haft kring polisens Reva-projekt och hur de avkrävt legitimation av människor baserat på deras etnicitet.

– Vi måste försvara pressfriheten och även allmänhetens rätt att dokumentera, fortsätter han. I dag kan vem som helst med ganska enkla medel dokumentera vad som händer och polisen måste lära sig att hantera det på ett bra sätt.

Men han tror inte att hans chefers öppna brev kommer att leda till något.

– Jag har alldeles för många gånger sett hur anmälningar om tjänstefel leder till att det blir anmälaren som rannsakas, säger han.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Corren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.