Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Dagstidning lägger ned pappret

Publicerad: 18 mars 2009, 07:49

Seattle Post-Intelligencer är den hittills största amerikanska dagstidning som tvingats stänga av tryckpressarna på grund av annonsraset. Nu blir tidningen ett webbexperiment för nya affärsmodeller åt sin ägare ägaren Hearst Corp.


Ämnen i artikeln:

Lågkonjunktur

I går trycktes sista upplagan av Seattle Post-Intelligencer, kallad P-I. Ägaren, mediekoncernen Hearst Corp. kunde inte längre försvara de stora förlusterna.
Redaktionen på 165 personer reduceras ned till 20 när P-I från och med i dag enbart kommer ut på webben.

Tidigare har Christian Science Monitor och the Kentucky Post gjort samma drastiska manöver men P-I är den hittills största dagstidningen som lägger ned papperstidningen för att bara publicera på nätet under den här lågkonjunkturen.

För Hearst är nedläggningen av papperstidningen men satsningen på webb ett stort test som kan användas på fler av koncernens 16 dagstidningar. San Francisco Chronicle har stora problem med sina kostnader och Hearts har tidigare hotat med att lägga ned tidningen om inget drastiskt görs.

– Vi ser på lanseringen av en helt digitaliserad lokaltidningsföretag i Seattle som ett stort experiment, säger Hearst Steven Swartz till Wall Street Journal.

Nedläggningen av papperstidningen innebär att P-I tappar 90 procent av sina intäkter. Förutom att sparka 90 procent av de anställda ska annonssäljarna sälja bannerplats på digitala P-I men även börja mäkla annonser för andra aktörer.

Fortfarande kommer konkurrenten Seattle Times ut på papper i Seattle.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Lågkonjunktur

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.