Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Danska Metro vill bli bättre – sparkar fotografer

Publicerad: 5 mars 2013, 11:54

MetroXpress i Danmark.

Danska MetroXpress och 24Timer gör sig av med fyra fotografer. Istället ska de anställa en bildredaktör, använda sig av bildbyråer och låta journalisterna ta bilder. Men det uppges inte handla om en besparing.


Ämnen i artikeln:

Metro International

Danska Metros beslut att göra sig av med sina fotografer har väckt debatt. Men framför allt rör den chefredaktören Jonas Kuld Rathjes motivering till beslutet.

Enligt honom handlar det inte om tidningen drar ned. Istället säger han att beslutet grundar sig i att fotograferna inte tog tillräckligt många bilder i förhållande till hur många som behövs i tidningen.  
– Vi har haft duktiga fotografer, men de har inte skapat en kontinuerlig bildlinje. Vår samlade konsumtion av bilder är så stor att de egenproducerade bilderna, proportionerligt sett, har utgjort en liten del, säger han till Journalisten.dk.

Istället ska tidningen anställa en bildredaktör som väljer passande bilder från bildbyråer, och journalisterna kommer i större utsträckning att tvingas fotografera själva. Men tidningens beslut möter kritik:  
– Tankegången är helt medeltida. Bra bilder skapar mervärde och drar in läsaren i texten. Det irriterar mig att man offrar kvalitet för kvantitet, säger Peter Thornvig, ansvarig för fotografernas sektion i det danska journalistförbundet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Metro International

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.