Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Den får mig att skämmas"

Publicerad: 1 november 2010, 08:43

Förra veckan lanserades den nya dagstidningen i (den heter just ”i”) i Storbritannien.   London-bon Andres Lokko går nu till hård attack mot tidningen i sin SvD-kolumn.


Ämnen i artikeln:

Andres Lokko

Andres Lokko. Foto: Resumé.

Resume.se har tidigare rapporterat om den nya tidningen som lanserades i förra veckan av The Independent. Tidningen är en spin-off från modertidningen och det mesta av materialet hämtas därifrån. Priset är låga 20 pence.

– Vi skapar den första postmoderna dagstidningen, har i:s chefredaktör Simon Kelner sagt.

Men efter en vecka går Andres Lokko ut och toksågar den nya tidningen. Han menar att den är totalt innehållslös och saknar existensberättigande. Ett lågvattenmärke. I sin krönika skriver han

” Chefredaktören Simon Kelner har lyckats skapa en produkt uteslutande baserad på uppgivenhet. Det kan faktiskt vara den fösta tidningen i historien med en fullständigt obefintlig vilja”.

i består till största delen av korta texter. Tidningen präglas av förenkling och förpackning, där bland annat vinjetten ”The news you need to know” sammanfattar nyhetsflödet. Det kompletteras av Twitterkommentarer från kända personer.

Andres Lokko är förvånad över att den övriga pressen i Storbritannien har varit så pass tyst efter i:s lansering. Han menar att bristen på sågningar vittnar om den brittiska dagspressens låga självförtroende. Tidningen i är enligt honom ett uttryck för att självkänslan nu har nått rekordlåga nivåer.

”Att den får mig att skämmas beror på att i känns som ett manifest för en yrkeskår som har gett upp. Som helt och hållet har upphört att gå till sina arbeten med någon framtidstro eller ett enda minne av varför de vill – eller i alla fall en gång ville – skriva och bli lästa. Inte i enda rad i de fyra nummer av i som jag har läst vill någon någonting överhuvudtaget” skriver han i SvD.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Andres Lokko

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.