Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det är inte oväntat att DN söker presstöd"

Publicerad: 14 november 2008, 15:58

Dagens Nyheter lämnade idag in en ansökan om presstöd. – Det är klart med den utveckling som pågår där DN minskar och Svenskan tar andelar ligger det i farans riktning, säger Raoul Grünthal.


Raoul Grünthal är vd på Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet har länge fått drygt 60 miljoner kronor i presstöd per år. Pengarna kommer från det så kallade storstadsstödet, som nu EU vill ta bort efter att Bonnier har lobbat framgångsrikt.

Svenska Dagbladet har däremot fått med sig regeringen på linjen att stödet inte ska bort. Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth har därför svarat EU att Sverige bara kommer göra små nedjusteringar av stödet. EU underkänner argumentationen och väntar nu på ett nytt svar från svenska regeringen.

I dragkampen mellan Bonnier och Schibsted kom idag ett nytt utspel, då DN ansökte om presstöd. Tidningens vd Lena Hermann kallar åtgärden ekonomiskt ansvarsfull.

– Det tror jag säkert att det är om man ser på DN:s utveckling med en snabbt sjunkande betald upplaga. Men det vore ju då också logiskt om Bonnier drog tillbaka sin EU-anmälan, konstaterar Grünthal.

Bedömer du DN:s ansökan som seriös eller som en del i lobbyingkampanjen?

– Jag hoppas att den är seriös. DN är ett seriöst företag.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.