Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det fanns inga andra alternativ"

Publicerad: 4 juni 2009, 08:58

Ett bristande omdöme som skadade Expressen. – Det fanns inga andra alternativ, säger Thomas Mattsson om beslutet att lyfta bort tidningens USA-korrespondent Staffan Erfors.


Ämnen i artikeln:

Staffan ErforsThomas MattssonExpressen

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand

Thomas Möller ska under förra året lånat Staffan Erfors lägenhet vid ett par tillfällen, under tiden som Otto Sjöberg var tidningens chefredaktör.

– Han har en för nära kontakt med Hells Angels före detta president, utan att informera arbetsledningen. Han gjorde det heller inte när uppgifterna i bandinspelningen från telefonsamtalet blev kända i måndags. Där uppstår tyvärr en förtroendeskada, som är beklaglig för både Staffan Efors och Expressen, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.

Staffan Erfors befinner sig fortfarande i USA .

Fattade ni beslutet omgående?
– Vi har fört samtal under flera dagar. Han har informerat oss om de senaste uppgifterna. Han har då kommit till insikt om att det här varit en olämplig kontakt.

Kommit till insikt om… vem som helst borde väl förstå att det är olämpligt att umgås med personer från Hells Angels, särskilt om man är i utgivarställning?
–Han var varken utgivare eller chefredaktör vid den här tidpunkten, han var Expressen-anställd. Men han har kommit till insikt om att den var olämplig, vilket vi också kommit överens om.

Men hur kan han över huvud taget ha saknat den insikten?
–Den frågan bör du ställa till honom. Han konstaterar i alla fall att de här uppgifterna gör det omöjligt för honom att vara verksam som journalist på Expressen. Det är också en analys som jag delar, eftersom Expressens trovärdighet inte får ifrågasättas.

Känner du dig förd bakom ljuset nu, senast häromdagen stod du ju upp för honom
?
–De faktauppgifter som var kontrollerbara för oss i telefonsamtalet var ju fel. När det gällde Staffan Erfors relation till Thomas Möller hade vi endast Staffan Erfors egna uppgifter att stödja oss på. Vi har också tydligt framfört att vi skulle föra vidare samtal med Staffan Erfors, där han nu vidimerat kontakten med Thomas Möller. Det hade naturligtvis varit bättre om Expressens informerats om relationen redan i måndags. Men samtidigt som Staffan Erfors visat bristande omdöme är det förstås tråkigt att det här drabbar en sådan kompetent medarbetare. Men det fanns inga andra alternativ.

Vad har han sagt till dig, vad har gjort att de kommit så nära varandra att han lånat ut sin lägenhet till Thomas Möller?
–Han har beskrivit att de lärt känna varandra i sociala sammanhang, vilket jag kan ha förståelse för att det kan ske. Våra medarbetare träffar personer från vitt skilda samhällslager. Men den här relationen har övergått till att han tillställt Möller sin lägenhet. Och där överträder han vad som är normalt.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.