Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Det går helt enligt planerna”

Publicerad: 18 februari 2014, 13:45

Betalsajten.

Foto: Skärmdump från kuriren.nu

I dag har det gått en vecka sedan Norrbottens Media lanserade den digitala betalmodellen för Norrbottens-Kuriren och NSD. – Det går faktiskt helt och hållet enligt planerna, säger Mats Ehnbom, chefredaktör på Norrbottens-Kuriren.


Mats Ehnbom vill inte gå ut med någon exakt statistik än men säger att måndagens trafiksiffror, när sidan var låst, låg högre än måndagen innan när sidan var öppen.

– Vi har en liten trafikminskning, det var vi beredda på. Men vi ser att läsarna är nyfikna på att testa abonnemanget, säger han.

Kalle Sandhammar som är chefredaktör på NSD, instämmer i trafikminskningen men är inte orolig.

– Vi följer trafiken på dagbasis och det ser bra ut. Det är ett visst tapp, men det var förväntat. Det handlar inte om några ras, säger han.

Enligt Mats Ehnbom är alla tidningar på väg in i någon form av digital betalmodell.  

– Men det uppstår debatt i och med att materialet tidigare varit gratis. Den förs främst i sociala medier. Det vi försöker förklara nu är att det här är en komplett digital nyhetstjänst som innehåller mer än det som tidigare låg på webben och var gratis.  

Innan betalväggen sattes upp jobbade Norrbottens-Kuriren ihop med Västerbottens-Kuriren, som redan hade en betalvägg. Mats Ehnbom hade också tittat på tidningar i USA och i Norge som gjort samma sak.

– Vi har inte rädda för att förlora läsare, men vi hade respekt. Man får ha is i magen samtidigt som man måste vara beredd att ändra sig. Den avvägningen är inte helt enkel, säger han.

Kalle Sandhammar tror inte att betallösningar på webben ensamt innebär någon frälsning för tidningarna - men att det är en nödvändighet att på ett eller annat sätt få betalt för det digitala innehållet.

– Detta är ett steg på vägen, och det är många kvar. Mediebranschen utvecklas och läsarnas vanor utvecklas. Det är en häftig resa.

Norrbottens-Kurirens krönikör Åsa Petersen slutade i protest mot betalväggen i förra veckan. Anledningen ska ha varit att opinionsbildande texter måste kunna spridas och debatteras på nätet.  

Hur ser ni på att inte ha möjligheten att dela den typen av texter i till exempel sociala medier?
– Det är ett missförstånd att hennes texter var opinionsbildande. Det hon skrev om var krönikor i anslutning till våra nyhetsartiklar. De är låsta och då är det också fullt logiskt att Åsas texter också är låsta.  

Men ledare och andra opinionsartiklar kommer att vara öppna också i framtiden?
– Jag vill inte skriva saker i sten. Men politiska artiklar och debatt ska vara öppet eftersom vi vill ha maximal spridning på den typen av texter, säger Mats Ehnbom.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.