Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det pressetiska systemet gungar betänkligt"

Publicerad: 2 juni 2010, 12:06

Efter beslut både hos PO och PON fortsätter Guilloukriget. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson fortsätter angreppen mot PO Yrsa Stenius som fällde hans tidning. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin angriper i sin tur PON som fällde hans medarbetare. – Det pressetiska systemet gungar betänkligt, säger Jan Helin till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouYrsa SteniusPONThomas MattssonJan Helin

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet.

Bråket handlar i huvudsak om Expressens löpsedel och förstasida den 24 oktober 2009 där Jan Guillou, krönikör i Aftonbladet, pekas ut som hemlig Sovjetagent.
Expressen fälldes av tidigare medarbetaren på Aftonbladet PO Yrsa Stenius.

Chefredaktör Thomas Mattsson meddelade därmed att han inte skulle ta PO-anmälningar på allvar så länge Yrsa Stenius satt kvar på posten.

Igår gick så PON emot det tidigare beslutet och friade Expressens publicering. Nu är det Jan Helins tur att opponera sig. I ett blogginlägg angriper han nämndens beslut.

I vanliga fall brukar fällningar av PO och PON mottas och publiceras under relativ tystnad. Varför går det här ärendet så djupt under skinnet?
– Jag har inte kommenterat ärendet tidigare. Jag har väntat på beslutet. Sedan har det bedrivits en kampanj från Expressen och Dagens Nyheter där man har reducerat det pressetiska systemet till en personfråga, säger Jan Helin.

Han är medveten om skadan för det pressetiska systemet på grund av den envetna kritiken från bägge håll.
– Jag tycker att det pressetiska systemet gungar betänkligt efter den här våren. Ska vi ha respekt för systemet eller ska vi inte det? Jag tycker utslaget från PON visar att det finns ett oerhört behov av att förstå vad de pressetiska reglerna faktiskt säger. Är det så att vi alla är olika inför det pressetiska systemet? Just nu förstår jag inte hur man ska förhålla sig till regeln som säger att löpsedel, rubrik och ingress ska ha täckning i texten.

PONs friande av Expressen ser Jan Helin som ett osakligt beslut.
– Hela saken handlar om en rubrik som saknar täckning. Men min tolkning är att det är så mycket känslor inblandade eftersom det handlar om Jan Guillou att nämnden inte klarar av att hålla fokus på grundfrågan.

Även Expressen fortsätter kritiken. Thomas Mattsson kräver i en krönika idag återigen Yrsa Stenius avgång. Han vill även se att PO ersätts av Allmänhetens Medieombudsman – MO.

MO skulle enligt Thomas Mattsson ha ansvar för inte bara tidningar men även radio och tv.

Där kan de två trätobröderna enas.
– Jag är enig med Thomas Mattsson om att det vore bra om PO blev MO och alla medieslag bedömdes enligt samma regler, säger Jan Helin.

Expressen publicerar dessutom idag en artikel där tidningen slår fast att de hade rätt att kalla Jan Guillou för Sovjet-agent med stöd av chefsåklagare Tomas Lindström och tidigare KGB-översten Sergej Tretjakov.
– Det där är bara retorik. Expressen borde stått för sitt scoop men istället har de backat och sagt att Jan Guillou inte var hemlig agent utan någon sorts laglig agent. De står inte för sitt avslöjande, säger Jan Helin.

Guillou har tidigare sagt att ärendet är en fråga om liv och död för honom.
– Jag befinner mig i någon slags chock, mardrömmen fortsätter, sa han till Aftonbladet när det stod klart att Expressen friats av PON.

Den hårt angripna Yrsa Stenius ser trots allt inga skäl att avgå.
– Vi var oeniga, vilket inte är så ovanligt i det här systemet. Det händer vid varje sammanträde. Det finns ingen anledning för mig att avgå, säger hon till Svenska Dagbladet.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.