Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det skulle förvåna mig om inte Blank Spot får Stora Journalistpriset"

Publicerad: 11 juni 2015, 09:24

Frilansjournalisten Emanuel Sidea.

Foto: Joachim Lundgren

Journalisten Emanuel Sidea skriver det första reportaget för Blank Spot Project. I en exklusiv intervju med Resumé berättar Sidea hur den medborgarfinasierade journalistiken skapar helt nya möjligheter.

Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeBlank Spot Project

VB

Viktor Bodelius


Blank Spot Project lanserade i våras sin medborgarfinansierade digitala plattform för utrikesjournalistik. Med hjälp av crowdfunding samlades 1,2 miljoner kronor in från över 1800 privata finansiärer. I förra veckan skickade redaktionen iväg frilansjournalisten Emanuel Sidea och fotografen Roberto Guerra till Peru för att skriva det första reportaget för Blank Spot Project.

- Det handlar om lokalbefolkningens protester mot gruvverksamheten i norra Peru. Det är en lågintensiv konflikt, utan något medievänligt slagfält”, förklarar Emanuel Sidea över telefon från Lima.

Varför valde du att bevaka just denna konflikt?
- Blank Spots redaktörer frågade om jag hade några idéer, och då presenterade jag detta. Jag hade redan kommit långt i min research eftersom jag tidigare försökt få göra det här reportaget med de traditionella tidningarna.

Hur reagerade de traditionella tidningarna?
- De tyckte att reportaget var alldeles för komplicerat. En sån här story kräver betydligt mer utrymme än en vanlig mystext på 10 000 tecken, och det passar sällan in i tidningarnas ramar, säger Sidea och poängterar att hela tanken med Blank Spot Project just är att lyfta fram det som är i skymundan, medans många traditionella redaktioner resonerar på motsatt sätt och fokuserar på saker som ligger i tiden.

Alla som är medlemmar i Blank Spot Project har kunnat följa Emanuel Sidea på hans resa genom Peru genom den stängda Facebookgruppen #BlankSpot1. Där har han berättat om arbetsprocessen, sina möten med småbönder, lokala aktivister och gruvägare.

- Vi har verkligen tänkt nytt och snarare arbetat som ett tv-team. Vi har spelat in video, tagit fotografier, gjort ljudupptagningar och samtidigt skött realtidsuppdateringen på Instagram och Facebook. Det är ett helt nytt journalistiskt arbetssätt där läsaren är med redan från start.

Har läsarna varit aktiva och följt arbetet?
- Absolut, läsarna har väldigt aktiva och uppmuntrande och kommit med bra input. Några experter i gruppen har hjälpt till i arbetet, bland annat en geolog med bra kontakter i regionen.

Hur påverkas arbetet av att det är läsarna som finansierar reportaget?
- Vi är jävligt medvetna om att hålla igen utgifterna. Vi vet att de som faktiskt stöttat med pengar är aktiva och håller koll på vad vi gör, vilket inte alltid är fallet på större mediebolag. Vi vill helt enkelt ge så mycket reportage som möjligt för de investerade pengarna.

Vilket genomslag kommer reportagen från Blank Spot Project få?
- Blank Spots reportage kommer definitivt sticka ut från mängden. Vi har väldigt stor experimentlusta och ges både tid och utrymme att göra ett gediget arbete. Det skulle förvåna mig om inte Blank Spot får Stora Journalistpriset, åtminstone som ”Årets förnyare.

Hur tror du att de traditionella tidningarna kommer reagera?
- Jag får känslan av att det här följs noggrant av Bonnier och de andra husen. Det är nästan lite provocerande att vi lyckas göra en mängd stora grävjobb för en miljon kronor medans de tittar på. De skulle givetvis kunna göra samma grej om de vill, men de vågar nog inte vara först ut.

Finns det en risk att andra kopierar den här modellen om den blir framgångsrik?
- Det gör det nog. Men även om andra tidningshus kopierar vår modell för att finansiera gedigen utrikesjournalistik så har ju Blank Spot och våra medfinansiärer verkligen gjort skillnad och skapat värde för journalistiken. Så det vore ju ändå positivt, avslutar Emanuel Sidea.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev