Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det var ett medvetet val att inte prata med polisen"

Publicerad: 23 september 2013, 08:03

Peter Wolodarski.

Foto: Andreas Elgstrand

Det var ett medvetet publicistiskt val att inte prata med polismyndigheten innan DN:s grävjobb om polisens olagliga register av svenska romer. Det säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNiklas OrreniusPeter Wolodarski

Dagens Nyheters avslöjande om att Skånepolisen i flera år registrerat romer har skakat polisen. Och DNs chefredaktör fattade det medvetet publicistiskt beslut att inte låta polisen veta något innan tidningen gick i tryck.

Niklas Orrenius och jag har noga gått igenom varje del av avslöjandet och vi har mycket på fötterna i den här historien, säger Peter Wolodarski. Vi vet att registret finns och vi valde därför att inte ta några officiella kommentarer från polismyndigheten. Däremot kontaktade vi dem under natten efter att artikeln publicerats.

Niklas Orrenius artikel om att polisen i skåne under flera år haft ett register som kartlagt romer och deras släktförhållanden, publicerades 01:00 i natt på dn.se. I dag finns enligt DN över 4 000 romer, vara många barn, i ett sökbart register.

I polisens första offentliga uttalande förnekade man att det fanns något register. Sedan fanns registret, men det var en enskild polis som upprättat det.

– Hade jag varit presstalesman så hade jag nog varit försiktig i mina första uttalanden, säger Peter Wolodarski. Läser man vad vi skrivit så inser man att vi faktiskt har tillgång till registret. Och något verk av en enskild polisman är det inte fråga om. Vi vet att minst 70 poliser haft tillgång till registret. Det är en del av polisorganisationen.

Publiceringen av artikeln har föregåtts av flera publicistiska diskussioner. I dagens DN publiceras namn och bild på några av barnen som återfinns i registret.

– Det är många saker att ta ställning till i en sån här historia, säger Peter Wolodarski. Vi har prata länge med dem som ställer upp i tidningen och varit noga med att förklara att de inte bara kommer att synas i DN, utan att det här också kommer att synas i andra medier. Alla har fått se lay-outen och hur ettan skulle komma att se ut.

Ett annat beslut som togs var att parallellt med publiceringen också lägga ut en engelskspråkig version.

– Det här registret strider inte bara mot svensk lag utan också mot internationella konventioner, säger Peter Wolodarski. Vi räknar med att den här historien kommer att få genklang världen över.

DN kommer nu att fortsätta granskningen och man kommer att publicera flera artiklar i ämnet.

– Det här handlar om ett övergrepp mot en minoritet som dessutom begås av staten, säger Peter Wolodarski. Det är viktigt att gå till botten med det här.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.