Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Det var obehagligt"

Publicerad: 18 november 2008, 13:44

Viking Line bojkottar Expressen efter dagens artikel ”Fy fasen vilken sjöfylla”. Men redan innan publiceringen försökte företaget påverka artikeln. Viking Lines pr-konsult Niclas Lövkvist på Agency ringde till Expressens team på fredagskvällen.


Natalia Kazmierska är reportern som skrev om skandal-färjan i dagens Expressen. Foto: Nils Petter Nilsson/Scanpix

Bakom dagens omdebatterade artikel i Expressen ligger reportern Natalia Kazmierska och fotografen Sven Lindvall. Efter att den publicerades valde Viking Line som årligen lägger runt 3 miljoner kronor på annonsering i kvällstidningen att dra in all annonsering.

Men redan i fredags försökte rederiet påverka tidningen.
– Jag blev uppringd av en konsult i fredagskväll. Han undrade vilka frågor jag ställt ombord och vem jag hade pratat med. Det var ingen information jag tänkte lämna ut till en konsult. Då blev han arg och upprörd, säger Natalia Kazmierska.

Har du varit med om att en pr-konsult försökt påverka dig på det här sättet tidigare?
– Nej. Aldrig. Jag tycker att det är rätt obehagligt att man vänder sig till en reporter. Om man vill diskutera publiceringsbeslut kan man vända sig till ansvarige utgivaren.
– Jag antar att Viking Line vill ta kontrollen över publiceringen.

Står du för artikeln?
– Jag står för allt. I artikeln får alla tre rederier komma till tals. Jag intervjuade också kaptenen om säkerheten ombord. Det är klart att jag utgår från att man kan lita på hans svar.

Niclas Lövkvist på Agency ringde Expressens medarbetare.

Det var Niclas Lövkvist på Agency som ringde upp Expressens team för Viking Lines räkning. Han har ett förflutet på kvällstidningen.
– Vi fick information från fartyget om att Expressen hade reportrar ombord som frågade om våldtäkter. Jag kontaktade då reportern för att fråga vilka frågor de ville ha svar på.

Reportern upplevde att du var aggressiv?
– Nej, det var jag inte.

Du ringde även till fotografen?
– Ja. Jag kom inte fram till reportern först. Det var upptaget. Jag tycker att det var självklart att de skulle få svar på sina frågor.

Så du försökte inte styra Expressens publicering?
– Absolut inte. Jag skulle bara se till så de fick korrekta uppgifter.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.