Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DI och DN lämnar TS

Publicerad: 14 februari 2013, 12:41

DNs chefredaktör Gunilla Herlitz och DIs VD Henrik Stangel

Foto: Sören Andersson

(UPPDATERAD)Dagens Industri har beslutat att inte längre låta upplagan mätas av TS. – Tiden har sprungit ifrån TS sätt att mäta, säger DI:s VD Henrik Stangel. Enligt vad Resumé erfar lämnar också DN mätningarna.


– Det stämmer att DI inte längre ska använda TS mätningar, säger Henrik Stangel. Det är inte en valuta som våra annonsörer efterfrågar. De är mer intresserade av räckvidd och där har vi ju Orvesto.

Aftonbladet valde att lämna Tidningsstatistik, som mäter tryckta mediers upplagor,  redan 2010 med motiveringen att mätningarna inte längre speglade verkligheten. Henrik Stangel är inne på samma linje.

– Tiden har sprungit ifrån TS sätt att mäta, säger han. Men vi har haft fruktbara samtal med TS och de verkar medvetna om problemet och vill utveckla sin produkt så den blir modernare. Och vi kommer noga att följa utvecklingen.

Dagens Industri ska använda pengarna de sparar på att lämna TS till att investera i mätmetoder som bättre belyser tidningen olika kanaler.

– Mätningar är nödvändiga och om vi nu frigör pengar så är det klart att vi ska använda dem till att bygga metoder som är relevanta för oss, säger Henrik Stangel. Vi har till exempel redan utvecklat ett trackingsystem i samarbete med Bink.

Enligt vad Resumé erfar är även DN på väg att lämna TS. Men den andra stora Bonnier-morgontidningen, Sydsvenska Dagbladet håller sig än så länge kvar.

– Vi har inte lämnat. Däremot för vi en diskussion med TS nu eftersom vi anser att de behöver ändra sitt sätt att jobba, säger Sydsvenskans publisher Lars Dahmén.  

Inte heller Expressen har några planer på att hoppa av:

– Vi har inte sagt något annat än att vi kvarstår i alla de gemensamma organ som stärker dagspressen och som bidrar till transparens för branschen och annonsmarknaden, meddelar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson via mejl. Självklart utvärderar vi hela tiden hur andra aktörer agerar, men idag har jag inga nya besked att ge.

- Trenden just nu är dock tydlig - flera andra tidningar, dock inte Expressen, lämnar TS och Tidningsutgivarna och därför har vi också en pågående debatt om hur det pressetiska systemet ska finansieras i framtiden? Ytterst handlar det här ju om branschen ska agera gemensamt eller om företagen i varje enskild fråga ska till sina intressen.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.