torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN dödförklarade journalist

Publicerad: 23 mars 2010, 08:18

I söndags publicerade DN en Peter Wolodarski-signerad ledare kring Jan Guillous KGB-affär och PO Yrsa Stenius agerande. I artikeln nämndes den välkända journalisten Göran Elwin som framliden. Problemet är bara att Göran Elwin lever.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter Wolodarski

KB

Karl-Johan Byttner


Peter Wolodarski. Foto: TV8

”På ledarsidan i söndagens DN påstods felaktigt att journalisten Göran Elwin inte lever. DN beklagar publiceringen och ber Göran Elwin och hans familj oförbehållsamt om ursäkt.” Så lyder formuleringen i måndagens rättelse hos DN:
– Så fort jag förstod att vi hade publicerat en allvarlig felaktig uppgift talade jag med familjen. Det är ett djupt beklagligt misstag. Att dödförklara en person som lever är bland det värre man kan göra som journalist, säger Peter Wolodarski, chef för DN:s ledarredaktion.

Göran Elwin har bakgrund som journalist, programledare och producent vid Sveriges Television. I Jan Guillous biografi ”Ordets makt och vanmakt” anklagas Göran Elwin för mened i samband med IB-affären. För att försvara sin far gick Svenska Filminstitutets vd och tillika dotter till Göran Elwin, Cissi Elwin Frenkel, i vintras till hårt angrepp mot Jan Guillou på DN Kultur:
– Cissi Elwin Frenkel tar själv till orda och hänvisar inte till sin pappa i nutid. Men det är inte så att det står att han inte lever. Är man anklagad för mened vore det logiska att Göran Elwin besvarar detta själv. Så jag gjorde jag en mycket allvarlig feltolkning. Jag skyller inte på något sätt på Cissi, utan det är helt och hållet mitt fel, säger Peter Wolodarski.

Han har också framfört en ursäkt till Göran Elwin via Cissi och Göran Elwin har accepterat ursäkten.
Att det ändå kunde bli så fel rör sig inte om något slarv, utan inför publiceringen av ledaren gick DN-medarbetare igenom artikeln flertalet gånger.

När ledaren publicerades trots att den innehöll en minst sagt allvarlig felaktig uppgift dröjde det inte länge förrän folk hörde av sig. Vilka dessa var vill inte Peter Wolodarski gå in på:
– Det är svårt att föreställa sig hur det är att få en släkting dödförklarad. Så jag vill inte skapa mer problem för dem än jag redan har gjort, säger Peter Wolodarski.

Ni har ju haft kraftiga nedskärningar på DN på sistone. Det är inte så att ni är stressade och har mindre tid att kontrollera fakta?
– Det finns ingen som helst sådan koppling.  Som jag nämnde gick flera personer igenom texten. Och om du själv läser Cissi Elwin Frenkels artikel ser du att man kan misstolka det hela, säger Peter Wolodarski.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev