Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN drar ner på utrikesbevakningen

Publicerad: 7 januari 2010, 14:15

Dagens Nyheter sparkar alla sina stringers i utlandet. Profiler som Nathan Shachar, Stefan Lundberg, Lennart Pehrson och Erik de la Reguera fick sina kontrakt uppsagda vid årsskiftet.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterÅsa Tillberg

Åsa Tillberg, redaktionschef på DN är ansvarig för förändringarna av utrikesbevakningen. Foto: Rickard Kihlström

Utrikesbevakningen var länge ett av DN:s profilområden och användes flitigt som argument i prenumerationskampanjerna. Korrespondenterna lyftes fram, inte minst vid tidningens årliga utrikesdag, då DN bokar Konserthuset för att låta läsarna möta korrarna och lyssna på kvalificerade analyser av omvärlden.

Ett halvdussin av DN:s korrespondenter har varit kontrakterade som stringers. Det brukar innebära att de har en fast grundplåt för att stå till tidningens förfogande och därutöver en rörlig ersättning utifrån vad de levererar. I utbyte mot att tidningen har exklusivitet på deras material får de en tryggare tillvaro, men kan arbeta med andra uppdrag i mån av tid.

Ett halvdussin av DN:s korrespondenter ute i världen har haft stringerkontrakt. Men från årsskiftet sades alla kontrakten upp som ett led i DN:s försök att dra ner de redaktionella kostnaderna.

Det innebär att bland annat att den mångårige Latinamerika- och Mellanösternexperten Nathan Shachar sparkas. Likaså DN:s rutinerade medarbetare i Helsingfors, Stefan Lundberg. En tredje är New Yorkkorren Lennart Pehrson, som arbetat åt tidningen i mer än 30 år. Även Mexicobaserade Erik de la Reguera åker ut.

DN:s korrar i London, Dan Lucas, och Sydafrika, Anna Koblanck, är fast anställda på DN, men tjänstlediga för att arbeta som stringers och har sina tjänster på DN kvar.

Enligt Resumés källor har de sparkade korrarna i stället erbjudits att sälja enskilda frilansartiklar till tidningen.
– Ja, det är riktigt att vi sagt upp stringeravtalen, bekräftar utrikeschefen Pia Skagermark. Men du får prata med Åsa Tillberg om detaljerna.
– Vi drar inte ner på ambitionerna inom utrikesbevakningen. Det finna andra sätt att göra bra journalistik. Men det är klart att utrikesavdelningen också måste spara.

DN:s redaktionschef Åsa Tillberg hävdar att tidningen i stället satsar på utrikesbevakningen:
– När vi slipper fasta kostnader för stringers kan vi köpa mer från ställen där vi inte har bevakning, till exempel Indien.
– Och vi kommer att fortsätta publicera artiklar av de personer du nämner. Det här är inte personligt riktat mot dem, vi säger upp nästan alla frilanskontrakt. Många kommer vi inte att använda i framtiden, andra avtal säger vi upp för omförhandling.
Som exempel på det nya sättet att skaffa utrikesmaterial nämner Åsa Tillberg frilansaren Peter Loewe i Rom:
– Han har inget stringerkontrakt, men skriver för oss från Italien. Vi ringer honom eller han kontaktar oss. Det är de fasta stringerkostnaderna vi vill ha bort.

Hur många frilansavtal har ni sagt upp hittills, hundratalet?
– Nej.

Dussintals?
– Ja.

Har kulturen blivit klar med sin sparplan?
– Vi har sagt upp frilansar på kulturen, men vi är inte färdiga med organisationen ännu.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterÅsa Tillberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.