Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

DN lägger locket på – sågas av Ronge

Publicerad: 25 mars 2015, 13:51

Paul Ronge sågar DN:s krishantering.

Foto: Montage.

Tidningen Journalistens reportageserie om hur DN-anställda upplevde nedbantningen 2013-2014 har väckt mycket upprördhet under dagen. Men DN:s ledning fortsättar att lägga locket på. – En sorts härskarteknik, säger pr- och krishanteringsexperten Paul Ronge till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter WolodarskiJournalistenGunilla HerlitzPaul Ronge

I en uppmärksammad text som är byggd på ett 30-tal tidigare medarbetare på Dagens Nyheter framkommer det hur personalen mått dåligt över tidningens omorganisation. Vissa fick gå direkt, medan tolv personer tvångsplacerades utanför redaktionen för att bland annat sitta och tagga gammalt material och skanna in bilder i samband med DN:s 150-årsjubileum. Personalen flyttades för att tidningen inte ansåg sig ha plats för dem på redaktionen.

Enligt Journalistens beräkningar ska processen ha kostat tidningen 30 miljoner kronor och flera anställda mådde mycket psykiskt dåligt. Till slut lämnade de alla DN med separata uppgörelser.

Till Journalisten ville inte ledningen på DN kommentera saken. Tidningen fick sedan svar från Magnus Janson, personaldirektör på Bonnier News som via mejl meddelade att artikeln "i allt väsentligt var en partsinlaga" som "innehåller felaktigheter och spekulationer som saknar förankring i verkliga förhållanden". När Journalisten bett Magnus Janson och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski återkomma med felaktigheterna har de inte återkommit med svar.

Under hela onsdagen har Resumé i olika omgångar försökt få tag på Peter Wolodarski och vd:n Gunilla Herlitz. Flera medarbetare på Resumé har ringt, mejlat och lämnat meddelanden utan att någon av dem har återkommit. Peter Wolodarskis assistent lovade att återkomma under förmiddagen. När Resumé ringer upp assistenten runt halv tre på eftermiddagen har hon fortfarande inget besked om när Peter Wolodarski kan återkomma.

Paul Ronge tycker inte att det är bra att "lägga locket på" i den här situationen. Inte heller att det är bra att skylla på sakfel i en text.

– Är det riktiga sakfel får man gå ut och rätta de sakfelen – och dementera dem. Det där har jag sett ofta – även när jag själv var reporter. Att hävda att det är mycket sakfel i en artikel är en sorts härskarteknik som är meningslös. Det är som att tala om att något är dåligt, utan att tala om hur det är dåligt, vilket man ofta ser hos makthavare på bolag som SCA och Industrivärden, säger Paul Ronge och fortsätter:

– En del journalister och mediemakthavare är duktiga på att hantera det, medan andra blir prinsessan på ärten. Aftonbladet har haft rejäla nedskärningar under den senaste tiden, men därifrån hörs inte alls samma protester. Det tyder på att ledningen har varit bättre i sitt handlag med kommunikationen.

Hur länge kan man lägga locket på i en sådan här situation?
– Det finns en tes bland många som blir utsatta för medial granskning är det tids nog blåser över. Att journalisterna inte orkar till slut.

Riskerar DN att tappa prenumeranter på grund av det här?
– Det är inte på den nivån. Prenumeranter tappar man på dålig journalistik. Mig tappade DN för att de inte hade tillräckligt med drag i tidningen, till exempel. Men hur ett mediehus hanterar den här typen av situationer är en viktig fråga i vår bransch.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.