Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

DN måste bli av med prenumeranter

Publicerad: 17 november 2008, 13:27

I fredags trappade Bonnier och Dagens Nyheter upp debatten om presstödet, då DN formellt ansökte om presstöd. Men om tidningen ska få stöd måste upplagan ner med ett antal 1000 exemplar i Stockholm.


Thorbjörn Larsson är Dagens Nyheters chefredaktör.

När det gäller presstöd finns en gammal föreställning om att det bara är andratidningen på en ort som kan få stödet. Några sådana kriterier finns inte, utan stödet är istället baserad på hur stor hushållstäckning den aktuella titeln har på utgivningsorten.

Täckningsgraden får inte överstiga 30 procent, enligt Presstödsnämndens hemsida. Dagens Nyheter hade i TS mätning för 2007 123 551 prenumeranter på vardagar. Totalt fanns då 404 143 hushåll. Det gör att tidningen hade en täckning på drygt 30,5 procent. På söndagarna var siffran 31 procent.

I fredags eftermiddag överlämnade DN sin ansökan om presstöd. Där anger tidningen att täckningsgraden under första halvåret 2008 var nere i 29 procent. Det innebär att upplagan i Stockholm ligger på drygt 117 000 exemplar, en minskning på över 5 000 exemplar.

DN redovisar också sin medelnettoupplaga för första halvåret 2008 till 337 716, vilket kan jämföras med en upplaga på 344 200 i upplaga per utgivingsdag under 2007, enligt TS.

Fakta presstöd

Allmänt driftsstöd grundas på en tidnings hushållstäckning på utgivningsorten. Som villkor för allmänt driftsstöd till hög- och medelfrekvent tidning gäller:

- den skall ha en abonnerad upplaga på minst 2 000 exemplar
   - dess totalupplaga skall i huvudsak (minst 70 %) vara abonnerad
   - dess abonnemangspris får inte vara uppenbart lägre än vad som i allmänhet tillämpas av    tidningar i motsvarande kategori
   - dess täckningsgrad får inte överstiga 30 procent

För att erhålla stöd som storstadstidning krävs    förutom ovanstående villkor att tidningen utkommer minst    sex dagar i veckan i Stockholm, Göteborg eller Malmö och att den har ett redaktionellt innehåll på minst 30 000 spaltmeter.

Källa: Presstödsnämnden

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.