Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"DN publicerar inte rasistiska debattinlägg"

Publicerad: 19 oktober 2009, 10:59

Aftonbladet publicerar idag en debattartikel från Jimmie Åkesson, partiordförande för Sverigedemokraterna. Men hos Dagens Nyheter hade artikeln nobbats direkt av chefredaktören Thorbjörn Larsson.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterSydsvenskanAftonbladetSvenska DagbladetExpressenSverigedemokraterna

Thorbjörn Larsson. Foto: Sören Andersson

Rubriken på debattartikeln är ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

Publiceringen har väckt starka reaktioner. Jan Hjärpe, professor i islamologi kommenterar artikeln.
– Det här är samma typ av propaganda som den nazistiska antisemitismen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi till Aftonbladet.
Han konstaterar också att det sannolikt rör sig om hets mot folkgrupp.

Dagens Nyheters chefredaktör Thorbjörn Larsson är tydlig i hur tidningen skulle agerat om de fått debattartikeln.
– DN publicerar inte rasistiska debattinlägg, så svaret på frågan om Åkessons artikel hade kunnat tryckas i DN är ett klart nej, säger han till DN.se.

Daniel Sandström chefredaktör på Sydsvenskan lutar också åt att det hade blivit ett nej.
– Jag skulle nog inte publicerat artikeln, just därför att den inte   klarar av att skilja mellan legitim religionskritik och  generaliserande hets mot en religionsutövande grupp. Den distinktionen är avgörande.

Svenska Dagbladets chefredaktör Lena K Samuelsson och redaktionschefen Martin Jönsson tycker däremot att en publicering skulle kunna vara aktuell.
– Om vi skulle publicera en liknande artikel skulle den inte kunna stå oemotsagd. Aftonbladet har hanterat det på ett bra sätt och satt den i ett större sammanhang.

Thomas Mattsson på Expressen.
– Jag har inte hunnit läsa artikeln än, men min generella inställning är att Expressen inte ska publicera texter som kan uppfattas som rasistiska i så motto att de kan bli föremål för Justitiekanslerns åtalsprövning och fällas av en tryckfrihetsjury.
– Jag kan, hypotetiskt, tänka mig att publicera uppgifter som kan stå i strid med vad en domstol bedömer som lagligt – men jag tror inte att en debattartikel från Sverigedemokraterna är ett sådant exempel.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.