Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Drottning Silvia PO-anmäler flera medier

Publicerad: 20 februari 2013, 12:49

Elisabeth Ohlson Wallins bild (beskuren)

Tiden, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan har PO-anmälts av Drottning Silvia. Anledningen är publiceringar av konstnären Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage.


Ämnen i artikeln:

Elisabeth Ohlson WallinDrottning SilviaTidenHovet

Flera medier, inklusive Resumé, har publicerat konstnären Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage av kungafamiljen. Drottning Silvia har nu gjort en PO-anmälan mot flera tidningar, avslöjar Expressen.

De som har anmälts är tidningen Tiden, Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan.

PO Ola Sigvardsson har redan avfört anmälan, men Hovet har nu överklagat till Pressens Opinionsnämnd.

I den anmälan som Expressen publicerar skriver Drottningens ombud att bilden är synnerligen anmärkningsvärd, eftersom den insinuerar att Silvia försöker sopa nazismen under mattan.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, kommenterar anmälan i sin blogg:
"Att visa fotomontaget igen, nu när drottningen vill ha en pressetisk diskussion om detta, är självklart. Hur vi förhåller oss framöver kan jag inte svara för nu, men självklart tar vi intryck av alla som hör av sig med önskemål om att Expressen ska avstå eller mildra publiceringar som man anser att man far illa av. Vi gör självständiga och unika bedömningar från fall till fall".

Det var (S)-tidningen Tiden publicerade bilden först. Bilden visar upp artisten Camilla Henemark naken på ett bord täckt av pizza. Runt omkring står kung Carl Gustaf XVI och personer som varit involverade i skandaler kring konungen. På golvet framför bordet ser man drottning Silvia försöka torka bort ett hakkors.
– Vi vill att även republikaner med socialistiska värderingar ska kunna ha sin bild på kungafamiljen uppsatt på dass, sa Daniel Suhonen, chefredaktör för Tiden till Resumé.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.