Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Entrén till VF ”avspärrad” av Svenskarnas Parti

Publicerad: 25 februari 2014, 10:13

Peter Franke.

Foto: Peter Bäcker.

På tisdagsmorgonen mötte medarbetarna på Värmlands Folkblad blågula band utanför sin entré. Bredvid fanns en tillhörande lapp med avsändare Svenskarnas Parti. – Jag tar det inte som ett riktigt hot, säger Peter Franke, chefredaktör på Värmlands Folkblad.


Ämnen i artikeln:

Värmlands Folkblad

Budskapet på lappen lyder: "Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån".  

Peter Franke säger att tidningen inte polisanmält händelsen, och de tänker inte heller skriva om den i tidningen.  

– Jag förstår att det kan uppfattas som en nyhet, men vi vill inte skriva om det här, för det är precis det Svenskarnas Parti vill, ha uppmärksamhet.  Det är inte första gången redaktioner blir "avspärrade" med blågula band.

Aktionen har tidigare gjorts på bland andra Norra Skånes, Tidningen i Hässleholms och Östrans redaktioner. Ett antal kommunhus har också utsatts för handlingen.  

Upplever du att hoten mot journalister och redaktioner ökat?
– Det är lite mer än det varit tidigare, men vi får inte bli rädda för att skriva saker och ting. Vi har haft en del hot och händelser som vi har reagerat på och även kontaktat polisen. Det har varit alltifrån telefonsamtal till att en fotograf fick ett slag när han var ute på jobb, säger Peter Franke.

Hur ska man motverka hoten?
– Jag tror på att man ska försöka ha en öppen attityd med högt i tak på insändarsidorna och debattsidorna. Vi publicerar inte något som strider mot svensk lag eller mot etiska regler, men vi släpper till exempel in Sverigedemokratiska åsikter. Det vinner vi på i längden.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Värmlands Folkblad

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.