Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Ett efterlängtat scoop"

Publicerad: 13 februari 2009, 13:49

Idag talar Mia i Liza Marklunds kritiserade bok Gömda ut i Aftonbladet, som viker åtta sidor åt intervjun. Tidningen fick intervjun exklusivt.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundGömdaAftonbladetJan Helin

Jan Helin. Foto: Erik Esbjörnsson

– Vi är mycket glada. Det är ett efterlängtat scoop. Alla medier har försökt att få en intervju med Mia, säger Jan Helin Aftonbladets chefredaktör.

Hur gick det till när ni fick intervjun?
– Jag kan inte gå in på alla detaljer, men vi hymlar inte med att Niklas Lövkvist förmedlade kontakten. Liza Marklund har däremot inte varit inblandad.

Hade Mia några krav?
– Nej inga krav alls. Hon fick läsa intervjun innan den publicerades, men det var något hon kom överens med Kristina Edblom (Aftonbladets reporter) om.

Ni ger Mia väldigt stort utrymme i dagens tidning. Finns det några problem med det?
– Nej, egentligen inte. Nu kommer den andra sidan av den här historien fram.

Ni tog god tid på er innan ni publicerade den första kritiska artikeln mot Gömda och Liza Marklund. När gjorde ni den här intervjun?
– Den gjordes i söndags, men det har varit en hel del som behövt granskas innan vi kunnat publicera. Jag sitter just nu och går igenom en rad dokument som vi fått ta del av. Bland annat finns det ett dokument från en amerikansk domstol om själva asylärendet. Det visar både att Mia varit utsatt för ”domestic violence” och att svenska myndigheter inte kunde skydda henne.

Kommer ni att publicera dokumenten?
– Ja, vi går igenom dem juridiskt just nu. En hel del av dem kommer vi att lägga ut på nätet i morgon, så får läsarna dra sina egna slutsatser. Vi tar inte ställning för någon sida, men det kommer visa att bilden är mer komplicerad än vad som tidigare redovisats.

Hur tycker du att bevakningen av den här affären varit?
– Det har varit komplicerat eftersom det hittills mest varit en sida som kommit till tals. När jag ser de dokumenten som finns förstår jag att Liza Marklund inte har kunnat diskutera vissa delar med hänsyn till källskyddet.
– Men nu är källskyddet hävt, så det ska bli intressant att höra vad hon har att säga.

Bloggarna har jagat på de traditionella medierna i denna historia?
– Visst är det så. Jag tycker att det är bra att det äntligen finns en riktigt bra granskning av media. Sen är inte alla bloggdrev helt korrekta.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.