Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Ett jättebra beslut”

Publicerad: 21 juli 2010, 07:18

EU-kommissionen godkänner reglerna för det svenska presstödet. Men maxstödet för storstadstidningar sänks från 64 miljoner till 45 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Thomas GrahlSkånska DagbladetPresstöd

Thomas Grahl, Skånska Dagbladets vd. Foto: Mikael M Johansson.

– Ett jättebra beslut av kommissionen. Penningfrågan är viktig men framför allt är det en framgång för oss eftersom framtiden blir förutsägbar. Nu vet vi spelreglerna, säger Skånska Dagbladets vd Thomas Grahl till DN.

Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet är de två största andratidningarna som berörs av EU-kommissionens beslut. Skånska Dagbladet tar i år emot 62,4 miljoner kronor i stöd från staten. Men i och med de nya reglerna ska tidningen gradvis gå ned till den gräns på 45 miljoner kronor som EU-kommissionen har satt.

– Det blir tufft men vi klarar det, säger Thomas Grahl.

Det svenska presstödet har debatterats flitigt sedan alliansen tog över regeringsmakten 2006. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ville från början avskaffa det helt och hållet, men vände sedan tvärt i frågan för två år sedan.

Kommissionen konstaterar i gårdagens beslut at stödet skapar en balans mellan fri konkurrens och mångfald i medielandskapet. Stödbeloppen till små- och medelstora tidningar förblir oförändrade.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.