Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Ett otroligt kärvt läge”

Publicerad: 1 augusti 2012, 12:40

Göran Greider.

Foto: Scanpix.

Dala-Demokraten går med förlust och tappar intäkter. Det får chefredaktören Göran Greider att se dystert på framtiden. – På lite längre sikt går det mot att det inte finns några lokalägda tidningar kvar, säger han.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderDala-Demokraten

Dala-Demokratens bokslut för 2011 visar en förlust på nära fem miljoner kronor. De senaste fyra åren har tidningens nettoomsättning minskat från 75 till 58 miljoner kronor. Personalstyrkan har minskats från 96 anställda år 2008 till 78 stycken år 2011.

Under 2010 lyckades de göra ett trendbrott och visa en liten vinst, bland annat tack vare en slimmad personalstyrka, men nu är alltså Dala-Demokraten åter på röda siffror.  
– Det är ett otroligt kärvt läge, säger Göran Greider som är tidningens chefredaktör.

Dala-Demokraten ägs av Folkrörelsernas Mediastiftelse i Dalarna och är en av ytterst få fristående dagstidningar som finns kvar. De möter tuff konkurrens från Dalarnas Tidningar som ägs av Mittmedia-koncernen, och Greider tror att ett liknande öde väntar DD om en inte allt för avlägsen framtid.  
– Det lustiga är att Falu-Kuriren har pengar men ingen makt över sig själva. Med Dala-Demokraten är det tvärtom. Det är inte roligt för mångfalden att det går åt det hållet, säger han.

I årsredovisningen spår tidningen att 2012 kommer se bättre ut tack vare ytterligare sparåtgärder. Men med vikande annonsintäkter och fallande upplaga blir det svårt att hålla sig flytande med den nuvarande ägarformen på sikt, enligt Greider.
– Det är borgerliga och liberala tidningar överallt i Sverige i dag. Det är ett handikapp för den svenska demokratin att det ser ut som det gör. Opinionsjournalistiken som finns i de borgerliga tidningarna påverkar även nyhetsjournalistiken, vill jag påstå. Därför är tidningar som Dala-Demokraten så viktiga. Men på lång sikt, som det ser ut nu i  Mediesverige, tror jag att vi kanske måste uppgå i en större koncern.

Även om Göran Greider målar upp en dystopisk bild vill han ge en stor eloge till personalstyrkan på tidningen.  
– Tidningen som vi lyckas göra i dag med dessa medel är mirakulöst bra. Det är en bra kampanda på Dala-Demokraten.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.