Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen hävdar bildstöld

Publicerad: 14 januari 2011, 10:06

Aftonbladet begår ett brott när man publicerar filmen på prinsessan Madeleine i New York. Det hävdar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som nu ger sin syn på äganderätten. –  Det här känns ju lite som 2002, när Aftonbladet blev polisanmält för att ha skickat in en person på Västerbottens-Kurirens tryckeri för att olovligen smygläsa Expressen och per telefon berätta för Aftonbladet om en nyhet i Expressen, säger han.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på krigsstigen. Foto: Björn Elgstrand.

Expressen står fast vid att tidningen har ensamrätten till materialet.

– Bildstölder är ju normalt en fråga för våra jurister, men här handlar det väl om slarv eller dåliga rutiner eller att man på grund av konkurrensläget nu struntat i att upphovsrättsinnehavaren skriftligen förbjudit en publicering efter att man diskuterat en eventuell uppgörelse. Fotografen har ju meddelat Aftonbladet publiceringsförbudet, men de kör bilderna ändå och för att inte eskalera den här numera lite pinsamma kvällstidningskampen kanske Aftonbladet borde betala ett symboliskt skadestånd till stödgruppen för Dawit Isaak eller något annat vällovligt ändamål?, säger Thomas Mattsson.

Aftonbladet skriver idag på sin sajt att de hade köpt bilderna redan innan Affärsvärlden gick ut med nyheten om att de hade blivit kontaktade av säljaren:

”När det gick upp för konkurrenten (Expressen, reds.anm) att de var snuvade försökte de köpa sig förbi. Regisserade mejl började hagla in på Aftonbladet från turisten om att vi inte fick publicera bilderna. Trots att det överenskomna arvodet redan var överfört och dealen alltså stängd. Komiken nådde sin kulmen när konkurrent i går kväll gick ut med att de hade bilderna ”alla pratade om exklusivt” och avsåg att publicera dem i dag”

Thomas Mattson berättar hur det gick till från hans synvinkel.

– I går kväll sa jag till Affärsvärldens chefredaktör Jon Åsberg att jag faktiskt inte uteslöt att Aftonbladet, trots allt, skulle köra Expressens bilder - trots att fotografen sagt nej. Jag hoppas att, efter alla arga ord mot TS och SIFO, inte upphovsrättsintrång blir nästa front i kvällstidningskriget.

– Sen såg jag deras text i dag med och en önskan om 2011 är väl också att det fokus blir mer journalistik och mindre retorik, säger Thomas Mattsson.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.