Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen rättar Marklund

Publicerad: 24 mars 2009, 09:41

Författaren Liza Marklund har det tufft med bloggosfären. Den drev på medierna hårt i debatten om Gömda. Nu har Marklunds senaste krönika fått hård kritik och Expressen inför en rättelse.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundThomas MattssonExpressen

Liza Marklund. Foto: Resumé

Liza Marklunds krönika handlar om fildelning. Som exempel tar hon sin kompis musikern Johan. Han är med i en grupp som nyligen gav ut en ny skiva. Den ligger på topplistan skriver Marklund, men den har bara sålt 379 exemplar.

Samtidigt skriver hon att den har laddats ner 80 000 gånger från fildelningssajter. Men den uppgiften har varit direkt felaktig. Det har påpekats i ett antal bloggar och Roger Åberg skrev igår på Newsmill.
Nu rättar även Expressen uppgiften.

”I söndags skrev Liza Marklund i sin krönika att gruppen Stockholm Stoner utsatts för 80 000 illegala nedladdningar av sin skiva. Det är fel. Uppgiften kom från flera olika torrentsidor som presenterar falska sökresultat.”

Expressens nya chefredaktör Thomas Mattson är betydligt frikostigare med rättelser än sin föregångare. Tidningen har bland annat infört en egen avdelning för rättelser på webben.
”Naturligtvis ställer vi samma krav på korrekthet i krönikor som i vanliga artiklar, men utmaningen för både skribenten och redaktören är större när det ofta handlar om ett personligt kåserande eller ett mycket subjektivt tyckande, skriver Mattson på egna bloggen och fortsätter.
”Liza Marklund hade fel om nedladdningen i krönikan "Träng inte ut våra musiker”. Det beklagar jag.”

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.