Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressen svarar på Guillous lögnanklagelser

Publicerad: 26 april 2010, 16:28

Jan Guillou har anklagat Expressens hovreporter Johan T Lindwall för att ljuga ihop sina artiklar och kallar honom en ”skam för journalistiken”. Nu ger Expressens Thomas Mattsson sitt svar på angreppet. – Från så höga hästar som Jan Guillou sitter på torde det vara långt ner till att ha fast mark under fötterna – och i debatten.


Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand

Angreppet kom i en krönika som publicerades i Aftonbladet på söndagen. Jan Guillou anklagar Johan T Lindwall för att arbeta med påhittade källor och kallar honom både lögnare och skam för journalistiken.

Detta förfarande inbringar miljoner till Expressen och kan fortgå eftersom hovet inte dementerar påståenden om dem i medierna, enligt Jan Guillou.
–Johan T Lindwall är en mycket duktig nyhetsreporter som gjort allt från att vara utsänd på vinter-OS till att vara New York-korrespondent. Nu bevakar han hovet, men till skillnad från många kollegor som nu plötsligt blivit "bröllopsreportrar" så har Lindwall egna källor och kan därför prestera egna nyheter, svarar Thomas Mattsson via Resume.se.

I krönikan menar Guillou också att ”Expressen flyttat fram gränsen för vad vi i Sverige kan och bör skriva om människors privatliv”. Detta eftersom tidningen enligt honom var först i Sverige med att rapportera om Tiger Woods otrohet och äktenskapsproblem.
Helt fel enligt Thomas Mattsson:
– Guillou tar förvisso varje chans att kritisera Expressen nu, eftersom vi avslöjat hans samarbete med KGB, men det är en smula märkligt att han i Aftonbladet skriver om Expressens Tiger Woods-bevakning när det var just Aftonbladet som drog igång otrohetsskriverierna i svensk press.

Jan Guillous påståenden saknar grund enligt Thomas Mattsson:
–Man får väl hoppas att en person som kallat sig själv för ”den svenska pressetikens ärkebiskop” håller i sig, ty från så höga hästar som Jan Guillou sitter på torde det vara långt ner till att ha fast mark under fötterna – och i debatten.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.