Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressenreporter misstänks ha presenterat sig som polis

Publicerad: 12 augusti 2013, 07:58

En Expressenreporter misstänks enligt nwt.se har utgett sig för att vara polis för att få uppgifter om ett mord. Expressen fälldes för samma sak 2006.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Journalisten påstås ha ringt till en granne till den mördade Jens Janzon från Värmland och presenterat sig som polis. En polisanmälan har upprättats av polisen i Värmland.

Enligt polisen ska det hela ha skett vid halv niotiden på torsdagskvällen, några timmar efter att det blivit känt att Jens Janzons kropp hittats. Då fick en granne till mordoffret ett telefonsamtal.

– Det är en person som utger sig för att vara från polisen och börjar ställa frågor. Att personen är från polisen är något som upprepas flera gånger, säger Rolf Sandberg, operativ chef vid Värmlandspolisen till nwt.se.

Men grannen fattade misstankar och kontaktade polisen som hittade numret i grannens telefon. Enligt polisen går numret tull en specifik journalist på Expressen.

– Vi anser att det finns misstankar om att ett brott är begånget och har upprättat en anmälan om föregivande av allmän ställning, säger Rolf Sandberg till nwt.se.

Men Expressens biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg tillbakavisar anklagelserna i ett mejl till Nya Wermlandstidningen.

Han skriver att han har pratat med samtliga reportrar som var inblandade i rapporteringen och att det måste vara frågan om en missuppfattning.

"Våra reportrar har presenterat sig med namn och informerat att de ringer från Expressen, vilket är helt enligt vår kvalitetspolicy."

Senaste gången en journalist åtalades för att ha sagt sig vara polis var 2006. Då åtalades och fälldes Expressen reportern Niclas Rislund för att vid tre tillfällen ha utgett sig för att vara polis i samband med kidnappningen av nuvarande SIBA-vdn Fabian Bengtsson.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.