lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens knep för maximal cred

Publicerad: 10 mars 2011, 08:58

Här är Expressen knep för att få maximal cred internationellt på sitt nya Assange-avslöjande.  – Det har varit så många missförstånd om det svenska rättsväsendet i debatten om Assange-utredningen att vi vill försäkra oss om att så många som möjligt kan ta del av originalkällan – alltså Expressens text, säger Expressen chefredaktör Thomas Mattsson.

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonJulian AssangeExpressen

MC

Malin Carlehäll


Expressen idag.

Artikeln ”Interrogator friend with woman accusing Assange” ligger just nu ute på Expressens sajt.

Ökar chansen att bli citerad i internationell media genom ett sådant här grepp?
– Säkert, men de internationella nyhetsbyråerna och de utländska tidningarna har varit väldigt uppmärksamma på Julian Assange-rapporteringen tidigare så just i det här fallet tror jag nog att också texter på svenska citeras rätt friskt, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, till Resume.se.

Och fortsätter:

– Däremot så underlättar det rimligen för utländska journalister att kunna citera korrekt om vi översätter, och det har varit så många missförstånd om det svenska rättsväsendet i debatten om Assange-utredningen att vi vill försäkra oss om att så många som möjligt kan ta del av orginalkällan – alltså Expressens text.

Hur ofta brukar ni lägga ut artiklar på engelska?
– Det händer, men det är inte så vanligt. När det gäller Julian Assange har jag själv intervjuats av alla från Time Magazine till Wall Street Journal om Expressens världsscoop i fjol och om huruvida vi är en del av en CIA-konspiration eller inte, så nu ville jag att vi skulle tillgängliggöra Christian Holméns och Niklas Svenssons text direkt – för åtminstone bidra lite till att det inte sprids fler myter och missförstånd. Senast vi översatte texter var nog Johan Wallqvists avslöjanden om Ikeas affärer i Moskva, de som nyligen nominerades till "Guldspaden". Men den gången publicerade vi på ryska.

Är det extra viktigt att bli citerade i utländsk media eftersom det var ni som avslöjade att Assange gripits misstänkt för våldtäkt?
– Det är alltid roligt när Expressens exklusiva innehåll uppmärksammas internationellt, men vi var lika glada för Kassem Hamadés Libyen-scoop om Khadaffis inbladning i Lockerbieattentatet som för Malin Roos möte på en strand med Victoria och Daniel på deras smekmånad.

Har ni blivit citerade sedan ni la ut artikeln?
– Det vet jag faktiskt inte, den har nog inte legat ute så länge än. Länken till texten sprids snabbt på nätet, men nu är det ju en ny dag med nya nyheter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev