Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens krav: avskaffa monarkin

Publicerad: 11 juni 2010, 09:13

Expressen publicerar i dag sitt valmanifest över fyra sidor. En av punkterna: Avskaffa kungahuset. – Inga kommentarer, säger tidningens hovreporter Johan T Lindwall, vars bok om kronprinsessan Victoria pumpas ut med Expressen i över 50 000 exemplar nästa vecka.


Ämnen i artikeln:

Johan T LindwallExpressen

Johan T Lindwall. Foto: Expressen.

Liberala Expressen tar i dag med sitt fyra sidor långa valmanifest på ledarplats ställning i 16 frågor – ”16 steg mot ett bättre Sverige”. Frågorna drivs nu öppet och stenhårt av tidningen.

En av punkterna är ”Ge oss en president”. Expressen kräver att kungahuset avskaffas och att republik införs

– Valmanifestet är, tycker jag, en otroligt viktig markering nu när det är exakt 100 dagar kvar till valet. Expressen tar ställning i 16 viktiga frågor, Expressen visar att tidningens opinionsbildning är otroligt viktig, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Samtidigt säljer nyheter om kungahuset tidningar. Expressen är ofta ledande på nyheter om hovet och har landets mest profilerade hovreporter – Johan T Lindwall – som stått för mängder av storsäljande löp och storys och dessutom har en topplön på Expressen.

Nästa vecka ska Expressen dessutom sälja Johan T Lindwalls bok om kronprinsessan Victoria med Expressen. Boken trycks i en pocketupplaga på över 50 000 exemplar som ska säljas med Expressen för 25 kronor styck dagarna före bröllopet.

Johan T Lindwall vill inte uttala sig om Expressens krav att avskaffa monarkin.

– Inga kommentarer, säger han till Resume.se.

Om monarkin avskaffas – vad ska du göra då i stället?

– Som sagt, jag har inga kommentarer om det där.

Om Expressens storsatsning på hans bok som tilläggsprodukt till tidningen säger han:

– Det är otroligt kul. Jag är väldigt stolt över att Expressen och Bonnier gör den här jättesatsningen, boken kommer ut med Expressen över hela Sverige.

Vet du om Victoria har läst boken?

– Nej, jag vet inte, men hon och Daniel har fått ett signerat exemplar och jag hoppas att de hinner läsa den trots alla bröllopsbestyr.

Thomas Mattsson:

–  Expressens ledarsida har alltid argumenterat för republik. När vi i dag presenterar tidningens valmanifest är det viktigt att markera våra liberala ställningstaganden.

Ni lever ju samtidigt mycket på nyheter om kungahuset. Kommentar?

– Statschefen, hans familj och hovets verksamhet är fortsatt viktiga bevakningsområden för en nyhetstidning som Expressen.

Hur skulle Expressen klara sig utan kungahuset?
– Hypotetisk fråga. Men kvällstidningar i republiker bevakar ju sina presidentfamiljer – minns Bill Clinton och döttrarna Bush... statschefen och hans familj är ju i offentligheten också där.

Vad skulle Johan T Lindwall göra i stället?
– Johan T har varit både USA-korrespondent och utsänd på OS, han kommer alltid vara en bra nyhetsreporter – oavsett bevakningsområde.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Johan T LindwallExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.