Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Expressens "världsexklusiva" brev publicerat 2007

Publicerad: 27 januari 2011, 15:08

Expressen publicerar idag Stieg Larssons brev till sin broder, skickat 20 dagar innan han dog. Tidningen använder ”Okända brev” och ”världsexklusivt” för att understryka magnituden av sin nyhet. Men brevet publicerades redan 2007 i lokaltidningen Norran.


Ämnen i artikeln:

NorranAnette NovakExpressenNiklas Svensson

Expressens uppslag idag.

Expressen gör idag ett stort nummer av att tidningen kan publicera ”Stiegs okända brev” till sin bror. Men redan för fyra år sedan skrev lokaltidningen Norran ett stort reportage om författaren, där det ”okända brevet” publiceras. Skillnaden är bara att Expressen väljer att publicera hela brevet – ord för ord – istället för att som Norran bara lyfta ur väsentliga delar.

– Vi har fått en ursäkt från Expressen. De hade fått intrycket att det var världsexklusivt, men har nu insett att det inte var det, säger Norrans chefredaktör Anette Novak till Medievärlden   .

På sin sajt har Expressen nu, i anslutning till sin artikel, lagt till en rättelse:

”I en tidigare version av artikeln framstod det som att brevet inte tidigare varit känt. Tidningen Norra Västerbotten har dock tidigare publicerat delar av brevet”.

Den ansvarige reportern Niklas Svensson vidhåller att exklusiviteten ligger i att Expressen som enda tidning har brevet ord för ord.

”Norran public en redigerad version av halva mejlet. I dag publiceras hela mejlet för första gången. Världsexklusivt.” skriver han på Twitter till Norrans chefredaktör Anette Novak.

Men den förklaringen ger hon inte mycket för.

”V g kommunicera med dina överordnade. Jag har precis fått en ursäkt. Som jag har godtagit” skriver hon som svar.

I ett mejl till Resume.se förklarar nyhetschefen Andreas Johansson det inträffade:

"Expressen är först med att publicera Stieg Larssons brev i sin helhet, med samtliga detaljer om innehållet. Det är ett unikt material som aldrig tidigare publicerats.

Det är helt rätt att Norran tidigare har publicerat delar av brevet i ett mycket välskrivet reportage redan 2007. Det kom till vår kännedom idag och vi förtydligar nu detta på nätet och i morgondagens papperstidning. Expressen försöker alltid vara mycket generösa med cred och hade vi känt till omständigheterna med Norrans publicering redan igår så hade det framgått i dagens artikel".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.