Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fackbasen oroas av nedskärningarna

Publicerad: 22 april 2013, 16:17

Dagens Nyheter minskar på personalstyrkan.

Dagens Nyheter tvingas säga upp runt 20 personer på företaget, eftersom inte tillräckligt många nappade på avgångserbjudandet. Klubbordförande Anders Forsström oroas av situationen.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Det var igår eftermiddag som DN meddelade att uppsägningar kommer krävas för att nå upp till målet att kapa bort 80 tjänster på tidningen. Beslutet meddelades på ett möte med personalen.  
– Även om beskedet togs emot med jämnmod tycker många det här är svårt. Det handlar om människor. Vi får se vad förhandlingarna leder till, säger Anders Forsström, ordförande på DN:s journalistklubb.  

Att ytterligare ett 20-tal personer måste bort ser han som problematiskt.
– Självklart blir det problem, eftersom vi fortsatt måste vara en kvalitetstidning. Jag tycker att det är i mesta laget. Men det är svårt att ta ställning just nu, säger han.

Tror du att antalet anställda via bemanningsbolag kommer att öka?
– Det kan bli så. Förra gången det var sparpaket ökade antalet bemanningsanställda på DN med ett 40-tal.

Anders Forsström är framför allt kritisk till att redaktionen bantas ned så pass kraftigt. Han uppger att 90 procent av företagets kostnader kommer från annat håll, framförallt tryck och distribution. Och att ersätta fast anställd personal med bemanningsanställda ser han inte som en optimal lösning.
– En redaktion är en kreativ miljö som kräver övervägande fast personal. Google och andra har försökt skapa nyhetsmiljöer utan att bygga upp en redaktion, men det har misslyckats.

I dagsläget är det många frågor som hänger i luften, då ledningen har valt att inte gå in i detaljer med hur arbetet ska skötas framöver.  
– Vi måste få svar på en massa frågor i förhandlingarna: hur organisationen och bemanning ska se ut, samt vilken tidning som ska göras, säger Anders Forsström.

Tror du att ledningen tänker gå efter LAS-listan, eller blir det aktuellt med kompetenstester som till exempel "digitala körkort"?
– Det är klart att det finns sådana diskussioner. Men det är helt och hållet en förhandlingsfråga. Det krävs en enighet mellan fack och ledning, och det är väldigt få fackklubbar som går med på en avtalsturlista.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.