Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Facket kritiserar Sydsvenskans vice vd

Publicerad: 25 april 2013, 07:57

Journalistklubbens ordförande Pia Röding

En artikel på Sydsvenskans intranät har retat upp den lokala journalistklubben. Den anser att vice vd Anette Östergren föregriper de kommande uppsägningsförhandlingarna.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

I går eftermiddag lade Sydsvenskan ut en artikel på sitt intranät där vice vd Anette Östergren intervjuas om de rykten som florerat att ledningen vill gå förbi lagen om anställningsskydd, LAS, i det kommande uppsägningsförhandlingarna.

"För att vi ska fungera optimalt som tidning även efter de kommande förändringarna är det viktigt att alla medarbetare har de kvalifikationer och den kompetens som kommer att behövas framåt", säger hon i artikeln och flaggar för att förhandlingarna med facken kommer att handla väldigt mycket om kompetens när det gäller vilka som ska undantas från LAS-listan.

"När vi talar om kompetens och tillräckliga kvalifikationer är det alltså väldigt starka formuleringar som finns i de centrala kollektivavtalen. Det är dessa som vi, båda parter vid förhandlingsbordet, har förbundit oss att tillämpa", fortsätter hon.

Sydsvenskans journalistklubbsordföranden Pia Röding, berättar att artikeln på intranätet väckt förstämning bland hennes medlemmar.

– Det är anmärkningsvärt att Annette Östergren plockar ut just de bitarna ur kollektivatalet som passar ledningen, säger hon. Det känns som om ledningen vill hadplocka helt fritt bland vilka de vill bli av med och vilka de vill behålla.

Enligt Pia Röding så har Lars Dahmén mer eller mindre lovat att vissa nyanställda ska vara fredade från uppsägning.

– På det här viset ställs grupper mot varandra, och oron sprider sig snabbt, säger hon. Många går omkring och undrar över om det är just de som ledningen vill bli av med. Ledningens beteende gör att stämningen blir dålig bland alla medarbetare.

En av de saker fackklubben är oroliga för är att ledningen ska hävda att det inte går att omskola en reporter på pappret till att vara reporter på webben.

Än så länge har inte klubben fått reda på hur ledningen tänker sig den framtida organisationen. Det är först i slutet på maj som organisationsplanen ska presenteras för fackets förhandlingsdelegation.

– Vi har för avsikt att begära en ekonomisk redovisning av hur mycket pengar det egentligen finns att spara på nedskärningarna, säger Pia Röding. I synnerhet om man ställer det i relation till hur mycket material som måste köpas in för att vi ska kunna få ut tidningen.

Resumé har sökt Anette Östergren för en kommentar.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.