Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Facket taget på sängen

Publicerad: 4 februari 2010, 11:22

Journalistklubbens ordförande på DN, Hans Arbman, fick en chock när beskedet om rekordvarslet på 100 personer kom: – Jag ställer mig frågande till varför varslen sker just nu. Vi har länge vetat att det är ett kärvt ekonomiskt läge. Och detta har inte ledningen kunna ge någon bra förklaring på.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Tungt besked för de anställda på Dagens Nyheter idag. Foto: Scanpix

Bakgrunden till att DN varslar 100 medarbetare är att tidningen gick back 109 miljoner kronor 2009. Journalistklubbens ordförande, Hans Arbman, är skarpt kritisk till att beskedet kommer så plötsligt:
– Vi har haft nio varsel liggande sedan i höstas. Jag kan inte för mitt liv förstå varför beskedet kommer just nu. Vi har länge känt till det ekonomiska läget. Den enda kommentaren vi har fått från ledningen är att vi har lite intäkter och för höga kostnader, säger Hans Arbman.

Idag arbetar uppemot 500 medarbetare på DN, varav knappt 300 på redaktionen. Varslen berör hela tidningen. Vilka personer som får gå bestäms först inom ett par veckor. Fackklubben räknar med att det blir en kombination av turordningsregler samt att lösa ut personal. Klart är att varslen berör hela tidningen, det vill säga inte enbart själva redaktionen:
– Det har redan varit en turbulent höst med stora omorganisationer där man har fått söka om sitt jobb, Men alla har kämpat på. Sedan kommer detta. Nu är alla är helt lamslagna och stämningen är mycket dyster, säger Hans Arbman.

När Resume.se talar med honom kommer han precis från ett möte kring varslen. På vägen därifrån mötte han många oroliga klubbmedlemmar:
– Jag räknar med att vi får sitta i förhandlingar i månader, till och med år, säger Hans Arbman.

Facket bedömer att DN har en medianålder på 46-47 år. Dels försvann ett 60-tal personer för cirka två år sedan genom avgångsvederlag, dels har DN nyanställt ett 40-tal personer, företrädesvis, yngre medarbetare, till DN.se
– Vi har ändå en förhållandevis låg medianålder. Skulle vi enbart gå på Lagen om anställningsskydd, Las, skulle medianåldern skjuta i höjden, säger Hans Arbman.

Bakgrunden till DN:s ekonomiska problem är att annonsmarknaden har fallit drastiskt senaste två åren, särskilt under år 2009. Bland annat har platsannonser sjunkit som en sten. Detsamma gäller bostadsannonser.
Tidningens upplaga har däremot hållit sig förhållandevis konstant. Senaste upplagssiffran från TSligger på 339 800 exemplar:
– Det känns verkligen tråkigt att drabbas på det här viset när antalet prenumeranter är så gott som konstant, säger Hans Arbman.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.