Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fälld för förtal igen

Publicerad: 2 juni 2010, 12:55

Otto Sjöberg har åter fällts i ett förtalsmål för en publicering under sin tid som chefredaktör för Expressen. Enligt domen som kom i dag dömer Stockholms tingsrätt honom till 60 dagsböter för grovt förtal. – Vi ska överklaga, säger hans advokat Ulf Isaksson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

ExpressenOtto Sjöberg

I går friades Expressen av PON för Guillou-publiceringen – i dag fälldes tidningen och dess tidigare chefredaktör Otto Sjöberg för grovt förtal i ett förtalsmål i Stockholms tingsrätt. Foto: Erik Esbjörnsson.

Otto Sjöberg, som för några år sedan, blev fälld för förtal efter den felaktiga publiceringen om Mikael Persbrandt, har åter igen fällts i ett förtalsmål – denna gång fälldes Sjöberg för grovt förtal av Stockholms tingsrätt.

Det gäller en löpsedel från 2003 om en man dömd för grova våldsbrott. Där publicerades namn och bild på mannen som var misstänkt för människorov.

Aftonbladet har tidigare friats av juryn, men Expressens då ansvarige utgivare, Otto Sjöberg, fälls alltså för grovt förtal och döms till 60 dagsböter, dock ej skadestånd. Uppgifterna på löpsedeln var korrekta, men tingsrätten anser att det inte var försvarligt att publicera mannens namn och bild.

”På grund av uppgifternas beskaffenhet, den stora spridning som uppgifterna fått och den exceptionellt stora exponering av NN (mannen ifråga) som följt av publiceringen på löpsedeln finner tingsrätten att Otto Sjöberg i egenskap av då ansvarig utgivare för tidningen Expressen ska dömas för förtal”, skriver tingsrätten i domen, enligt Expressen.

Sjöbergs advokat Ulf Isaksson om domen:

– Det är en besvikelse, mer än så vill jag inte säga just nu.

Kommer ni att överklaga?

– Ja.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

ExpressenOtto Sjöberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.