Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fd. Sverigedemokrat stämmer Expressen

Publicerad: 28 juli 2010, 14:38

Den tidigare sverigedemokraten Magnus Larheim utpekades som kvinnomisshandlare och kriminell med bild i ett mittuppslag i tidningen Expressen. Nu kräver han tidningen på 200 000 kronor i skadestånd för kränkning av ära och heder. – Publiceringen krackelerade min tillvaro och mitt liv totalt, skriver han i stämningen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraterna

Faksimil från Expressens artikel samt del ur brev från Magnus Larheim till redaktionen.

Mittuppslaget publicerades i september 2006. Rubriken löd: "De hotade och slog kvinnorna." Eftersom artikeln fortfarande går att läsa på nätet är publicistskadan ännu aktuell, menar Magnus Larheim. Då man googlar hans namn kommer ett brottsregister som tidningen Expressen lagt ut fram som är upp till 20 år gammalt.

– För övrigt har jag aldrig blivit dömd för kvinnomisshandel eller utfört detta vilket Expressen explicit gör gällande, säger han.

Nu hoppas han få en rättslig prövning av tingsrätten med en rimlig bedömning.

– Så kanske jag kan få livet åter.

Magnus Larheim har enligt stämningsansökan vid flera tillfällen försökt få ansvarige utgivare på Expressen och ledarskribenterna att ta bort länkarna som visar upp det gamla brottsregistret. Men förgäves.

– Jag har vädjat och kämpat för döva öron. Jag kan inte nog förklara mina känslor hur detta drabbat mig. Mina chanser att få arbete har i princip helt spolierats, säger han.

Dessutom är han inte längre medlem i Sverigedemokraterna, påpekar han.

Effekterna av publiceringen har blivit väldigt kännbar för honom. Magnus Larheim påstår att han fått höra att han inte är aktuell för vissa lärartjänster på grund av Expressens artiklar. Innan arbetsgivarna fått kännedom om det som stått i tidningen har han provjobbat på skolor med goda vitsord.

Magnus Larheim skriver i stämningen att människor i hans omgivning baktalar honom på grund av publiceringen.

Beskrivningen av hans vandel och person sätter p för hans yrkeskarriär, hävdar han. Spridningsefffekten har fått vida konsekvenser där han kallats för "psykfall" och jämförts med "Hagamannen".

– Det är inte en alltför vild gissning att Expressens bestraffning av mig med sina olika uthängningar på länkar och webbsidor är en starkt bidragande orsak att jag fortfarande bemöts på detta sätt, säger Magnus Larheim.

Han har kontaktat Google och fått till svar att det bara är den som lagt ut länkar och webbsidor på Google som har mandat att ta bort dessa.

Per-Anders Broberg , ställföreträdande ansvarig utgivare på tidningen Expressen, säger sig vara förvånad över stämningen.

– Magnus Larheim har hört av sig till Expressen med synpunkter på publiceringen. Jag beslöt under våren att plocka bort uppgifterna om honom på expressen.se då han inte längre är politiskt aktiv och inte heller kandiderar till valet 2010, säger han.

Magnus Larheim är upprörd över att uppgifterna om honom fortfarande finns om man söker på Google.

– Expressen är inte ansvarig för exponeringen på google, artiklarna finns inte längre på Expressen.se.

Den granskning som Expressen gjorde inför valet 2006 var relevant och korrekt, vidhåller Per-Anders Broberg. Tidningen ställde viktiga frågor om brottsliga gärningar, en debatt om Sverigedemokraternas vandel uppstod.

– Vår granskning visade skillnader i det politiska budskapet hos de som kandiderade för partiet. Det var en viktig bild att berätta och det tycker vi fortfarande, säger Per-Anders Broberg.

Lilian Andersson

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.