fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Finanskrisen ska rädda presstödet

Publicerad: 16 januari 2009, 15:08

Finanskrisen och Bonniers ”monopolställning” är regeringens främsta argument för att rädda statsstödet till Svenskan och Skånska Dagbladet. Det framgår av dagens skrivelse till EU.

Ämnen i artikeln:

RegeringenPresstöd

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth vill behålla presstödet. Foto: Stefan Borgius

EU-kommissionen dömde i november ut det svenska presstödet. Särskild kritik riktades mot de 130 miljoner kronor om året som Svenskan och Skånska Dagbladet får att dela på. I dag svarade regeringen EU:s konkurrensdirektorat och anför följande skäl för att behålla stödet:

- Om stödet tas bort måste de båda tidningarna göra omfattande rationaliseringar.
   - Om en rationalisering blir ”så problematisk att tidningarna tvingas lägga ner” skadas mediemångfalden.
   - Om de båda problemtidningarna försvinner får Bonnier AB ”en monopolställning på mediemarknaderna i Stockholm och Skåne”.
   - Eftersom lågkonjunkturen blir långvarig minskar annonsintäkterna för storstadspressen.
   - Skånska Dagbladet och Svenskan ”har ett kulturellt egenvärde”.

EU-kommissionen påpekade också att Svenskan ägs av en multinationell mediekoncern baserad i Norge. Regeringen bortser i sitt svar från ägarbilden och hävdar att tidningsmarknaden är lokal, varför det ”kan sättas i fråga om det finns en reell spridningseffekt till andra länder”.

Kommissionen undrade också hur Skånska Dagbladet kan få storstadsstöd, när tidningen knappt läses i Malmö, medan den är stor på skånska landsbygden. Regeringen väljer att utvidga storstaden Malmö till hela området Trelleborg, Söderslätt, Lund och upp till Landskrona. Därmed kan bevisas att fler läser Skånskan i ”Malmöområdet” än i Eslöv.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev