Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Fler papperstidningar i graven

Publicerad: 25 mars 2009, 07:20

Den amerikanska tidningsdöden fördjupas. I sommar ersätts dagstidningen Ann Arbor News i Michigan med nyhetsbevakning på webben. Och nu kräver en amerikansk senator skattelättnader för dagstidningar.


Ann Arbor News

174 år gamla Ann Arbor News med 272 anställda läggs ned till sommaren.
I stället ska nyhetsbevakningen ske via en nyhetssajt och en tvådagarstidning.

Det är en i raden av nedläggningar på den amerikanska marknaden. Seattle Post-Intelligencer, Rocky Mountain News och Baltimore Examiner har stoppat sina tidningspressar de senaste veckorna. Majoriteten av dagstidningar har annonserat kostnadsneddragningar. I går meddelade dagstidningsjätten Gannett, som bland annat ger ut USA:s största dagstidning USA Today, att man tvingas till lönesänkningar och friställer personal över sommaren för att spara pengar.

Nu föreslår demokraten och Marylandsenatorn Ben Cardin att krisdrabbade tidningar ska kunna omorganiseras till icke vinstrivande organisationer och därmed slippa skatt.
– Ekonomin har orsakat de akuta problemen men affärsmodellen för nyhetstidningar som baseras på upplaga och annonsintäkter fungerar inte längre. Och det är en tragedi för samhällen över hela nationen och för demokratin, säger han till AP.

Omorganisering till icke vinstdrivande organisation eller företag innebär att man lever under samma regler som public service-företag. Vilket innebär att man inte kan driva politisk opinion men tillåts att bevaka politisk.

– Det här är inte den optimala lösningen för många tidningar men det är en möjlighet för många tidningar som kämpar för sin överlevnad, säger han.

Även i Storbritannien kräver nu både politiker och publicister att regeringen går in med stöd till de krisdrabbade dagstidningarna.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.