Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Gefle Dagblad backar

Publicerad: 14 april 2010, 07:50

Gefle Dagblads chefredaktör, Christina Delby Vad-Schütt, gräver ner stridsyxan med PON och PO Yrsa Stenius. Nu publicerar tidningen PO:s utlåtande samt betalar straffavgifter.


Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusGefle DagbladArbetarbladet

Tidningarna i Gävles chefredaktör äventyrar yttrandefriheten. Det sade pressombudsmannen Yrsa Stenius till Sveriges Radio Gävleborg den 8 april. Detta efter att både Gefle Dagblad och Arbetarbladet vägrat finna sig i en en PON-dom samt publicera ursäkter.

Idag, onsdag, rapporterar DN  att en av tidningarna har krupit till korset, Gefle Dagblad. Tidningens chefredaktör, Christina Delby Vad-Schütt, meddelar att man nu publicerar utlåtandet från PO och även betalar straffavgifter. Motiveringen är att debatten har kommit att handla om hennes agerande som utgivare och inte: ”varför vi vägrar att gå ut med en text om ”att 29-årig man från Uppsala” innebär ett utpekande.” Samtidigt menar Christina Delby Vad-Schütt att hon fortfarande är ytterst kritiskt till Yrsa Stenius bedömning.

DN rapporterar att Arbetarbladets chefredaktör, Sven Johansson, håller fast vid sitt krav på ett förtydligande varför tidningen fälls.

Bråket har sin bakgrund i att båda tidningarna i höstas publicerade artiklar där en av de åtalade i CH-rättegången, som rör tre upplänningar som tros ligga bakom stora hotellbranden i Gävle 2005, beskrevs. Visserligen fanns inte namnet i artikeln. Däremot yrkesbakgrund och tidigare domar.

Mannen anmälde båda tidningarna, som alltså fälldes av både PO och PON. Tidningarna svarade med att i ett öppet brev säga att man inte tänker publicera det fällande uttalandet och heller inte betala den utmätta avgiften. Det vill säga så länge man inte får en trovärdig motivering till beslutet.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.