Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Genuskritik mot Aftonbladets Oscarsrapportering

Publicerad: 26 februari 2013, 10:03

Bilden på Aftonbladets startsida.

Foto: Joakim Jakobsson.

Bilden på Aftonbladets rapportering från Oscars-galan igår får stor spridning i sociala medier. Kritikerna menar att den är en könsstereotyp. Nöjeschefen Tobias Lindner förklarar varför det blev som det blev.


Ämnen i artikeln:

OscarsgalanAftonbladet

Igår och i dag cirkulerar bilden från Aftonbladets startsida på Facebook. Bilden är en skärmdump från sajtens rapportering från Oscarsgalan, med en genusanalys av respektive artikelrubrik. Slutsatsen är att artiklarna som handlar om kvinnor uteslutande rör deras utseende, medan de som handlar om män rör deras prestation.

Sara Fritzon, som är filmare och videoredigerare, har spridit bilden och fått credd för att ligga bakom den. Men det är inte korrekt. Det är Joakim Jakobsson har gjort den.
– Jag har inte gjort den. Jag har bara varit delaktig i att sprida den. Jag tycker att den är helt korrekt och sammanstrålar mycket av mina grundvärderingar. Jag kommer själv att skriva ett liknande inlägg, säger Sara Fritzon.

Aftonbladets nöjeschef Tobias Lindner tycker att det är bra att det blir diskussion kring tidningens publiceringar.
– Jag tycker att det är jättepositivt att läsarna håller koll på vad vi gör och uppmärksammar saker. Vi välkomnar all debatt om hur vi jobbar och tänker. Det här är något som vi funderar och diskuterar mycket kring. Det är viktigt att hitta rätt i hur vi presenterar en bra könsmix och vilka vi intervjuar och skriver om.

Han beklagar att startsidan ser ut som den gör på bilden. Tidigare under dagen såg den annorlunda ut.
– I det här fallet hade vår filmkrönikör Jens Peterson skrivit en krönika med rubriken "Årets Oscarsvärd var gubbig & trist". Men vi var tvinga att tighta till Oscars-paketet eftersom startsidan är rörlig materia.  Det var synd att den försvann, för annars hade det sett annorlunda ut, säger han.

En ytterligare förklaring till varför kvinnornas utseenden hamnar i fokus i just Oscars-rapportering finns i dess natur, enligt Lindner.
– När det gäller gala och glamour blir det fokus på kvinnorna och deras kläder eftersom männen ser likadana ut med. Generellt var det en trist gala där det inte hände så mycket. Det som hände var kring kvinnliga gäster.

Att fokus låg på mäns prestation handlade i det här fallet mycket om Malik Bendjellouls historiska statyett.
– Det är en viktig diksussion, och jag håller med om att det inte såg snyggt ut när Jens krönika försvann. Men vi debatterar ämnet dagligen här inne, säger Tobias Lindner.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

OscarsgalanAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.